Goeiendag neef


Wekelijks in deze krant de mailwisseling tussen Katwijkers Daan en Martin over wat hen bezighoudt.


aan: martin@watermail.com

van: daan@watermail.com

onderwerp: Goeiendag neef



Hoi neefje,


Wat een kou hè, de afgelopen week. Maar nou is het gelukkig weer warmer, want ik kan er slecht tegen. Deze week moest ik ineens denken aan de tijd dat ik in Wassenaar werkte. Dat was aan de Rijksstraatweg in een pand met een vijver ervoor. Die vijver was bevroren en daar hebben we toen op geschaatst. Nou ja, geschaatst. Ik kon er niks van. Nou nog steeds niet. Iedere keer gaan mijn enkels zwikken of ik maak een doodsmak op het ijs. Nee, daar in Wassenaar werkte ik liever in de zomer. Ik weet nog dat er een keer steeds helikopters boven ons gebouw cirkelden. Ik naar buiten om te kijken wat er aan de hand was. Nieuwsgierig hè. Ik keek in de richting van de Rijksstraatweg in de verte en zag geen enkele auto langsrijden, terwijl het normaal gesproken een drukke, gevaarlijke weg was. Tegenwoordig is er een vangrail in het midden en mag je niet harder dan 70. Maar toen: geen vangrail en een snelheidslimiet van 100 kilometer per uur. Dus ik stond daar en liep nieuwsgierig in de richting van de Rijksstraatweg. Waar waren de auto’s zo midden op de dag? En terwijl ik daar langs de weg stond zoefde er opeens een motoragent langs. En nog één, en nog één, en nog één! Wat was er aan de hand?


Plotseling kwam er een stoet koninklijke wagens langs. En toen pas begon het me te dagen: queen Elizabeth van Groot- Brittannië was bij ons op staatsbezoek. Het was op het nieuws geweest. En plotseling reed er een grote deftige wagen voorbij met twee dames erin met hoedjes op. Die ene was koningin Beatrix en de andere… inderdaad: Elizabeth. Ze keek even mijn kant op en wuifde heel aardig. Speciaal voor mij, denk ik dan maar. Maar ja, ik was dan ook de enige daar. Ja ja, je maakt wat mee op zee, haha. Hoe is met jou? Jij bent Beatrix toch ook een keer tegengekomen.


Ciao, Daan



Katwijk aardgasvrij? (1)

Opinie n


De gemeente Katwijk wil in gesprek met bewoners over aardgasvrij wonen. Met zachte drang moeten we van het aardgas af, want dat zit er kennelijk achter.


Dat is zeker de eerstkomende tien jaar niet zo verstandig en ook niet nodig. Het is ook nog maar de vraag of het überhaupt ooit wel helemaal kan. Aardgas is een schone, goedkope vorm van energie en we redden het niet alleen met ‘hernieuwbare’ energie. In feite is de energietransitie compleet vastgelopen. Elke maand lezen we wel over een fiasco op dit gebied. Afgelopen week toen het echt winter was, hebben bewoners van een gasloos gemaakt complex eengezinswoningen in Nijmegen, in de wijk Meijhorst, in de kou gezeten. Blauw van de kou waren ze en ze moesten zich ook nog blauw betalen, omdat de warmtepomp de hele nacht moest doorjakkeren.


Verder worden met ons neus op het feit gedrukt dat ons landje veel te klein is om beslag te leggen op duizenden en nog eens duizenden hectaren voor zonneweiden en tot 250 m hoge windturbine-installaties.

Dat we van het Groningse gas af moeten, is uiteraard wat anders, maar dat is geen probleem. Het kan op korte termijn. We kunnen nu al gas van elders (o.a. uit Rusland) betrekken, waar de bodem niet zo slap is als hier. Nederland heeft namelijk tien miljard euro gestoken in een gasrotonde die Noordwest-Europa van aardgas voorziet. In heel de wereld gaan allerlei landen (ook buurman Duitsland) dankbaar op aardgas over om veel viezere energiebronnen als bruinkool en steenkool te vervangen. Aardgas is niet schaars en dat blijft zeker zo de komende honderd jaar.

Met de verkiezingen in zicht, is het zaak dat de politieke partijen ons duidelijk op de hoogte stellen wat wij op het gebied van energiebeleid van hen hebben te verwachten.


Ik adviseer u de verkiezingsprogramma’s van de grote partijen te downloaden en de klimaat- en transitieparagrafen te lezen. Ook bij CDA en VVD blijkt het GBV (gezonde boerenverstand) langzaam door te dringen. Men is tot het besef gekomen dat we een uniek en uitstekend gasnet hebben, dat zo veel mogelijk moet worden bewaard en operationeel gehouden. Ons gasnet kan namelijk vrij eenvoudig geschikt worden gemaakt voor transport van waterstofgas. Het produceren van waterstofgas is momenteel nog vrij duur, maar daar komt verandering in. Overproductie van groene stroom op bepaalde tijden kan hiervoor worden benut en niet in de laatste plaats ook elektriciteit opgewekt door kernenergie. Door opnieuw gebruik van het GBV is namelijk de deur verder opengezet voor de bouw van derde-generatie-kerncentrales en op langere termijn de ontwikkeling van de nog efficiëntere en veiligere thoriumcentrales.

Beste gemeente Katwijk, doe mij maar aardgas tot er waterstofgas is als serieuze CO2-loze vervanger! Ik ben namelijk zeer tevreden over mijn superefficiënte Hr-ketel, Ledverlichting, dubbele beglazing rondom en isolatie tussen bovenverdieping en bergzolder.


(Wordt vervolgd)


Jaap van der Marel, bezorgde burger