Er zijn nog negen gratis schooltuintjes beschikbaar. | Foto: pr
Er zijn nog negen gratis schooltuintjes beschikbaar. | Foto: pr Foto: pr

Geen hoge response parkeerenquête gemeente

Het gemeentelijk draagvlakonderzoek over uitbreiding betaald parkeren en grensstraten heeft 346 ingevulde enquêtes opgeleverd. Dat is niet de 60 procent response waar de gemeente op hoopte. Het is nu aan het college van burgemeester en wethouders om te bepalen of de grensstraten tot de centrumzone parkeren gerekend gaan worden.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden


De gemeente kondigde vorige maand een onderzoek aan naar de parkeersituatie in de grensstraten tussen de centrumzone en ringzone.

De huidige zonegrens ligt momenteel in de lengterichting van de straten. Volgens de gemeente is dat onduidelijk voor de weggebruikers en voor de vergunninghouders.

De gemeente wil de grensstraten toevoegen aan de centrumzone. In een enquête werden betrokkenen naar hun mening gevraagd.


Parkeeroverlast

Daarnaast kondigde de gemeente een draagvlakonderzoek aan om parkeeroverlast tegen te gaan.

Het gaat om overlast in het gebied tussen Parklaan, Duindoornlaan en Laan van Nieuw-Zuid (inclusief Quick Boys) en tussen het bestaande betaald parkeergebied in Katwijk aan Zee en de Karel Doormanlaan.


Het onderzoek volgt op klachten en meldingen over parkeeroverlast uit die gebieden. Volgens de gemeente blijkt uit ‘recente parkeertellingen, dat de parkeerdruk daar op sommige momenten hoog is’. Mogelijke oplossing is instellen van betaald parkeren. Eveneens via een enquête peilde de gemeente de meningen.


Draagvlak

De gemeente verstuurde in totaal 839 enquêtes, waarvan 563 in het gebied ‘grensstraten’. Inleveren kon tot 11 januari. Vooraf gaf de gemeente al aan, dat om draagvlak te krijgen minimaal 60 procent van de enquêtes moeten worden ingevuld. Dat percentage is niet gehaald. Er zijn 212 reacties bij de gemeente binnengekomen.

Over de uitbreiding van betaald parkeren ontving de gemeente 134 reacties. Voor de Karel Doormanlaan werden 102 enquêtes verstuurd waarvan er 50 ingevuld terugkwamen. In de Laan van Nieuw Zuid gaat het om 174 uitgezette enquêtes waarvan er 84 zijn ingevuld.


Een woordvoerder van de gemeente laat desgevraagd weten, dat de binnengekomen reacties geanalyseerd gaan worden. ‘Wat er vervolgens moet gebeuren, is afhankelijk van deze uitkomsten en het standpunt van het college.’

Eind februari moet er meer duidelijkheid zijn. ‘Alle belanghebbenden krijgen dan daarover t.z.t. opnieuw een brief.’



In gratis schooltuin Zanderij

Zaaien, planten en oogsten

Katwijker Gerard Bol heeft voor zijn project ‘Zanderijtuinders 2.0’ in de Duinvallei een perceel van 6.900 m2 beschikbaar waar hij het vroegere tuindersbestaan laat herleven. Voor komend schooltuinseizoen zijn er nog negen gratis schooltuintjes van ieder 16 x 1,5 meter beschikbaar.


Het schooltuinproject is op het gedeelte links van het puinpad op zijn perceel. Het is een prachtige gelegenheid voor kinderen om historisch cultureel erfgoed in Katwijk aan den Rijn, het tuindersbestaan, zo te herbeleven.


‘Iets voor jou? Bespreek het zeker met je ouders’, benadrukt Bol en geeft een opsomming van wat er in het eerste seizoen is gezaaid en geplant: koolsoorten, aardappelen, aardbeien, slasoorten, uien, bleekselderij, andijvie, suikermais, sperziebonen’ zonnebloemen, courgette, tomaat, augurken, spruitjes, komkommer, afrikaantjes, pompoen, tuinkers en diverse bloemen. En er is natuurlijk ook volop geoogst.

Foto’s daarvan staan op FB-pagina ‘Zanderijtuinders 2.0 / Duinlandjes’.


Er zijn geen kosten aan verbonden voor komend schooltuinseizoen. Tuingereedschap ligt er klaar voor alle deelnemers.

Zin om in jouw eigen schooltuin van half februari tot half oktober te zaaien, te planten, te wieden en te oogsten? Zit jij nog op de basisschool? Kun je bij de wekelijkse schooltuinles op woensdag van 13.00 tot 14.00 uur aanwezig zijn? Wil je ook wat leren over dit historische tuindersgebied?

Meld je dan uiterlijk zaterdag 23 januari aan bij Gerard Bol op gerardbol@live.nl o.v.v. naam kind, school en groep en telefoonnummer ouder(s). En… vol is vol!