De Britse vlagkotter LT-43 langszij de H-225 in de haven van Scheveningen. | Foto W.M. den Heijer
De Britse vlagkotter LT-43 langszij de H-225 in de haven van Scheveningen. | Foto W.M. den Heijer Foto: W.M. den Heijer

Eerst toestemming vragen om haven binnen te lopen

Veel rompslomp door Brexit         bij lossen van vangsten

Dat de Brexit veel veranderingen teweeg zou brengen, stond wel vast. Dat het lossen van vangsten van onder Britse vlag varende kotters veel rompslomp zou veroorzaken, had niemand voorzien. Onder andere rederij Van Duijn van de LT-43 ervaarde dat onlangs.


Door W.M. den Heijer

De plots toegenomen documentverplichting bij binnenkomst van een vissersschip heeft niet alleen in Frankrijk voor veel oponthoud gezorgd. In Nederland zorgde medewerkers van de NVWA ervoor dat binnenlopen van een haven en het lossen van de vangst zeker niet van een leien dakje gaat. De Urker schipper van de in het Britse Hull geregistreerde vissersschip ‘Northern Joy’, eigendom van rederij Vrolijk, wist niet wat hem overkwam toen hij in Vlissingen de vangst wilde lossen. Hij bleek volgens de NVWA niet eens toestemming te hebben om Vlissingen aan te doen.


LT-43

Uiteindelijk koos hij ervoor om weer terug te gaan naar zee om een dag later daarna in Scheveningen binnen te lopen. Echter de op zee gesorteerde en gewogen vangst moest voor de tweede keer het proces van sorteren en wegen doorlopen.

Niet lang daarna overkwam dat ook een trouwe aanvoerder van de IJmuider visafslag. De schipper van de onder Britse vlag varende LT-43, eigendom van Maart van Duijn uit Katwijk, besloot in Scheveningen aan te landen, omdat IJmuiden verder van de visgronden ligt en aanlanding in een Franse of Belgische haven weleens voor problemen zou kunnen zorgen.


Stapels documenten

De Scheveningse schipper van de LT-43 moest eerst uren voor de kust dobberen alvorens toestemming te krijgen de haven binnen te lopen. Stagnatie die werd veroorzaakt door stapels documenten die vooraf ingediend moesten worden en waarbij de internetverbinding soms een cruciale rol speelt. Anders dan aan de wal kan een verbinding op zee niet altijd optimaal zijn wanneer online-gegevens gedeeld moeten worden.

Toen de LT-43 uiteindelijk aan de loskade mocht aanmeren, moest ook nu de aan boord gewogen en gesorteerde vangst opnieuw gesorteerd en gewogen worden.



De VVD Katwijk in 2020

Ingezonden n VVD

2020 was een heftig jaar door de uitbraak van de coronapandemie. Velen zijn bezorgd over hun gezondheid en toekomst. Onze gemeenteraadsleden Annette Brul, Toon Stegmann en Bastiaan Zuyderduyn en burgerraadslid Pieter Kuijt zijn hard aan de slag geweest met de zorgen en belangen van onze inwoners.


We hebben ons ervoor ingezet om te kijken naar wat wel kan, zoals het weer toestaan van het gebruik van de strandhuisjes. Daarnaast hebben we een motie ingediend om het college de mogelijkheden voor een tijdelijke zondagsopenstelling voor een betere spreiding te laten onderzoeken. Deze motie is helaas met 16 tegen 17 stemmen verworpen.

Het college was niet op alle dossiers transparant, zoals de geldstromen van de jeugdzorg en de garantstelling van DSV. In 2019 bleek dat DSV al een tijdlang in financiële nood zat. Wij hebben daarom samen met andere oppositiepartijen gepleit voor een raadsenquête om de onderste steen boven te krijgen, maar omdat het college dit niet wilde en te lang hee1 afgewacht, hebben we een motie van wantrouwen ingediend.


Na jaren van onderhandelen is er mede dankzij de druk van VVD-kamerlid Koerhuis een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de bouw van Valkenhorst. Ondertussen is er nog steeds geen paal in de grond, maar we blijven ons inzetten hiervoor, want de woningnood is hoog. De verdere regulering van de woningmarkt, die een averechts effect hee1, kon daarentegen niet op onze steun rekenen. Bouwen is de echte oplossing.


Tijdelijke N206

Afgelopen jaar ging de gemeente op de schop, zoals de aanleg van de fietstunnel onder de Zeeweg, de RijnlandRoute en de noodzakelijke renovatie van de Julianabrug. We hebben alles geprobeerd om de tijdelijke N206 aan de zuidkant te krijgen en ons vanaf het begin verzet tegen de diverse eenrichtingsmaatregelen.

De inzet werd uiteindelijk beloond met een opening van de Binnensluis en de Westerbaan. We willen meer aandacht voor verkeersveiligheid, zoals op het Bosplein en de Brouwerstraat, maar helaas blijft het college bij visiedocumenten, op de verkeerspiegels van de Katwijkerbroek na.


Het nieuwe parkeerbeleid bevatte punten uit ons verkiezingsprogramma: De invoering van betaald parkeren op zondag en twee uur gratis parkeren in de parkeergarage in de wintermaanden. De verhoging van de parkeertarieven in onze gemeente en vermindering van het aantal parkeerplekken in het centrum konden we niet verhinderen.


Ten slotte doen we alles om belastingverhoging te voorkomen. Om die reden hebben we als VVD Katwijk een tegenbegroting ingediend, waarin we aantoonden dat door andere keuzes belastingverhoging niet nodig is.