Belediging

V

rijheid van meningsuiting is een groot goed. Je mag alles zeggen wat je wilt, maar het hoeft niet. Vrijheid van meningsuiting is geen vrijkaart om te discrimineren, te beledigen, te bedreigen of te vloeken, schelden en tieren.


Vanwaar dit moralistische begin? Door een persbericht dat de gemeente afgelopen maandag wereldkundig maakte.

De gemeente heeft aangifte gedaan wegens belediging. Vijf personen maakten vorige week op de besloten Facebooksite van ‘je bent een Kattuker als …’ BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) uit voor NSB’ers en nazi’s.

En waarom was dat dan? Omdat die BOA’s hun werk deden en op een situatie stuitten waarbij door de overheid opgelegde regels om die corona-pandemie in te dammen, werden overschreden.

Met andere woorden: de BOA’s wezen vorige week zeven senioren in Katwijk aan Zee op het feit, dat die groepsgrootte niet toegestaan is. Buiten zijn alleen groepen van twee personen toegestaan. Nauwelijks een groep te noemen, maar dat zijn nu eenmaal de corona-regels.

Wat ik uit het persbericht begrijp is, dat die senioren niet gediend waren van die waarschuwing, weigerden uit elkaar te gaan en er door een enkeling zelfs dreigend werd gesproken. Voor de BOA’s reden om boetes uit te schrijven.

Ik was vooral verbaasd dat het hier om senioren ging. Het is waarschijnlijk heel ‘vooroordelijk’ (geen idee of dat een echt woord is, maar nu wel) van mezelf, maar als er ‘jongeren’ in plaats van ‘senioren’ had gestaan, had ik er niet zo van opgekeken. Sorry jongeren.

Maar het ging dus om senioren. Op een maandagochtend in Katwijk aan Zee. Wie de situatie in Katwijk aan Zee kent, denkt dan direct aan de ouderen die samenkomen op de Boulevard. Zij worden liefkozend ook wel ‘hangouderen’ genoemd.


Enfin, met een boete op zak werd er vervolgens geklaagd op FB. En ging het asociaal los op wat men ‘social media’ noemt en werd gesproken van NSB’ers en nazi’s. Voor de gemeente ging dat te ver.

Wie wel eens op social media ‘rondkijkt’ schrikt zich rot van de vuilspuiterij, de haat en zelfs doodsbedreigingen. Dat is geen vrijheid van meningsuiting meer, dat is gewoon asociaal gedrag.

En zelfs de sociale mediakanalen pikken dat niet, omdat een groot deel van de gebruikers die vuilspuiterij zat is.

Al die diensten, die ooit werden opgezet om altijd maar met elkaar in contact te kunnen komen, worden nu door de publieke opinie gedwongen na te denken over de inhoud van hetgeen er op die sociale kanalen gemeld wordt.

Dat wordt wel bewezen door het feit dat sociale media de sinds gisteren niet meer president Trump van allerlei kanalen hebben geweerd.



Wat die Katwijkse senioren betreft, hoop ik dat zij oud en wijs genoeg zijn, om hun verontschuldigingen aan te bieden voor hun blijkbaar botte optreden tegenover de BOA's. En om niet te vergeten, dat al die verrotte coronamaatregelen vooral bedoeld zijn om senioren c.q ouderen te beschermen tegen corona.


criticaster@katwijkschepost.nl