Afbeelding
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Nieuw brugdek voor Koningin Julianabrug

De Koningin Julianabrug heeft een nieuw brugdek. Die is er vorige week opgelegd. De brug uit 1963 wordt gerenoveerd en heeft een vast brugdek gekregen. De beweegbare delen, waarmee de brug geopend kon worden om scheepvaart door te laten, behoren daarmee tot het verleden. De brug kan dus niet meer worden geopend voor scheepvaart hoger dan het brugdek. De werkzaamheden aan de brug duren nog zeker enkele maanden. Tot die tijd wordt het verkeer omgeleid en blijft er voor voetgangers een pontje varen tussen de wijken Cleijn Duijn en tegenoverliggende Kalkovenwijk. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde




Duurzaam dorstlessen van dorstige kelen


Meer dan een eeuw staat het kleine gebouw al in de duinen. En het zorgt al voor generaties aan Katwijkers het drinkwater. Zij vinden het wellicht heel gewoon als zij de kraan opendraaien en het water stroomt, maar het oude pompstation zwoegt al die tijd voor hen voort. Nu is er een renovatie van het oude gebouw aan de gang en die is bijna voltooid. Nog een laatst gesleutel en dan kan het weer jaren mee.


Door Nico Kuyt

Aan zo’n meer dan een miljoen klanten levert Dunea het drinkwater. En de vraag loopt op. Nieuwe wijken worden gebouwd, zoals op het voormalige vliegveld Valkenburg. En die lusten ook wel een slokje. Dunea is voortdurend aan het verbeteren om aan de vraag te kunnen voldoen.

De bejaarde gebouwen op het terrein van de waterwinning in Katwijk zijn inmiddels monument geworden. Meest markant is de watertoren. Die doet nog steeds duurzaam zijn werk. De druk op de leidingen wordt al jarenlang verzorgd door pompen, dus daar is de toren niet meer voor nodig, maar als er een calamiteit optreedt, dan duurt het enige seconden eer de back-up opstart. En voor die kleine tussentijd is de watertoren nodig om de druk op de leidingen te houden, anders knappen ze. Heel simpel. De oude dame lost het op.

Pompen

In al dat vochtige gebeuren is er ook nog een pompstation op het terrein. Een gebouw dat eveneens de gang van de generaties heeft weten te doorstaan, maar eigenlijk heel onooglijk is gebleven. Terwijl het destijds toch heel baanbrekend was in het lopen van onze kraan. Het was een revolutie in het huiselijk sanitair.


In 1900 ontwierp de Leidse gemeentearchitect J.W. Schaap het gebouw voor de toenmalige Leidsche Duinwater Maatschappij. En samen met de toren is het een erfgoed. Een rijksmonument.

De originele dieselmoter is in het pompgebouw nog aanwezig die destijds de Katwijkers het water laafde. Maar die functie heeft het gebouw allang niet meer, Het voert nu nog het water door naar de overige leidingen als doorvoerstation voor de persleidingen, maar overigens niet minder belangrijk.


Saneren

Weinig discussie is er nodig over de historische waarde van het pompgebouw. Het is al meer dan een eeuw aan het werk voor de huishoudens. Een restauratie door Dunea heeft het rijksmonument weer wat opgefrist. Daarvoor is er de afgelopen tijd flink gesleuteld en asbest gesaneerd.

‘Het pompgebouw krijgt weer een toekomstbestendige plaats in het waterwinproces en zo voegt Dunea weer een waardevermeerdering door via herbestemming aan onze Rijksmonumenten’, prijst een woordvoerder van Dunea aan. De renovatie van het pompgebouw is uitgevoerd in twee fasen. Het opvrolijken van het casco van het gebouw is recent afgerond, waarbij zorgvuldig de originele kenmerken zijn behouden.


Maar er is nog een stap te gaan, van een enkele naar dubbele pomp, een wat technische uitbreiding, maar dan zal het pompgebouw weer na al die jaren duurzaam in functie komen, aldus de woordvoerder. De aanvraag voor die uitbreiding loopt nog door de Erfgoedcommissie en burgemeester en wethouders, maar na een 121 jaar trouwe dienst kunnen er wel weer wat jaartjes bij.

Het pompgebouw in de steigers. | Foto: Arjen Veldt