Fietspad Zuidduinen

vervolg n voorpagina


Vanaf oktober is de aannemer al bezig geweest met de werkzaamheden om het fietspad goed en veilig aan te kunnen sluiten bij de Laan van Nieuw Zuid en bij de Westerbaan. ‘Het is nu echt bijna zover dat iedereen via dit nieuwe fietspad veilig en snel van onze kust naar Leiden kan fietsen en andersom. Daarnaast wordt het fietspad ook goed ingepast in de omgeving, waardoor het een prachtige route wordt waar je straks fijn kunt fietsen en wandelen. Nog een goede reden om minder de auto te gebruiken'.


In het ontwerp voor het fietspad, dat is uitgewerkt door ingenieursbureau Iv-Infra, is rekening gehouden met de omgeving. Zo is er gekozen voor het gebruik van duurzame materialen, zoals de betonplaten en het houten hek dat de wandelaars en de loslopende honden scheidt van het fietsverkeer. De betonplaten zijn niet alleen duurzaam geproduceerd, ze gaan ook veel langer mee dan asfalt en hebben bijna geen onderhoud nodig.

Ook wordt met het plaatsen van LED-verlichting voorzien van Tvilight aansturing rekening gehouden met de natuur en met omwonenden. Deze verlichting beweegt in het donker met de fietser mee door geleidelijk genoeg op te lichten voor goed zicht en vervolgens weer te dimmen. Hierdoor is er minder lichtvervuiling en energieverspilling. De verlichting is ook zodanig aangepast, zodat vleermuizen en vogels in het gebied geen overlast hebben van het licht.



Tijdens hittegolf 2020

23 mensen gered uit zee

De zomer van vorig jaar werd kenmerkt door de lange hittegolf van bijna twee weken in augustus. Die hittegolf ging gepaard met een combinatie van een gevaarlijke zee en een sterke stroming. In totaal zijn 23 mensen uit zee gered, die daardoor in problemen waren gekomen. Een dergelijk aantal is niet eerder voorgekomen.

Ondanks het grote aantal reddingen zijn er gelukkig geen dodelijke slachtoffers in Katwijk gevallen, meldt burgemeester Cornelis Visser in de evaluatie over het strandseizoen van vorig jaar.

In het warme en zonnige strandseizoen van vorig jaar zijn volgens de burgemeester ‘alle beschikbare middelen ingezet om mensen bewust te maken van het gevaar van de zee. Naast het gebruik van gele en rode waarschuwingsvlaggen zijn er informatiefolders in zes verschillende talen uitgegeven, bezoekers aangesproken, opblaasbare waarschuwingsboeien ter hoogte van een mui gebruikt, is door politie en boa’s met de vlaggen over het strand gereden, is veel gebruik gemaakt van social media, is er een mobiele app van de KRB gelanceerd en is er zelfs een NL-alert afgegeven’.

Uit de evaluatie blijkt dat bezoekers zichzelf soms bewust in gevaar brachten door het dringende advies om niet de zee in te gaan, niet op te volgen.

Gezamenlijk met de Veiligheidsregio Hollands-Midden en de KRB kijkt de gemeente naar mogelijkheden om de bewustwording nog meer te vergroten.