De betonplaten zijn een uitkomst voor rolstolgebruikers om ver het strand op te gaan. | Foto: pr
De betonplaten zijn een uitkomst voor rolstolgebruikers om ver het strand op te gaan. | Foto: pr Foto: pr

Enthousiasme over betonplaten op strand

De verlengde betonnen paden en uitkijkplateaus op het strand vallen zeer in de smaak bij bewoners en bezoekers die vanwege een beperking niet makkelijk het strand op kunnen. Dat blijkt uit reacties van Platform Gehandicaptenbeleid Katwijk en reacties die de gemeente zelf heeft ontvangen.

‘Door het mooie lange pad van betonplaten naar zee konden we heel makkelijk wandelen en rijden. De bewoners stonden echt heel dichtbij de zee, zo hebben we het nog niet eerder gezien’, laten verzorgenden en vier bewoners van een verpleeghuis weten aan de gemeente. Via social media kreeg de gemeente de suggestie om – als de situatie met betrekking tot COVID-19 in 2021 hetzelfde blijft – de verlengde paden te verbreden, waardoor de onderlinge afstand op het pad makkelijker te bewaren is.

Vorig jaar juni zijn in opdracht van de gemeente de drie verlengde paden aangelegd nabij de strandpaviljoens Zand en Zilt, Zee en Zon op het zuidstrand en bij Willy Noord op het noordstrand. Dit op verzoek van Platform Gehandicaptenbeleid Katwijk. Dat platform heeft in de zomermaanden regelmatig gekeken naar het gebruik van de paden en concludeert dat die een succes zijn. ‘Het is voor iedereen een succes, want met kinderwagens en bolderkarren kun je elkaar nu makkelijk passeren als je naar je strandtentje toe gaat', liet secretaris Marijke van Duijn vorig jaar zomer in deze krant al weten. Ook de strandexploitanten zien dat de paden goed worden gebruikt door inwoners en bezoekers met en zonder beperking. Het platform pleit er daarom voor om bij alle strandafgangen verlengde paden tot de hoogwaterlijn aan te leggen. Als dat niet mogelijk is, dan wil het Platform een verlengd pad ten zuiden van Strandhuys Katwijk.

De drie huidige verlengde paden zullen ieder jaar bij de start van het strandseizoen worden aangelegd, laat de gemeente weten. Daarnaast wordt de mogelijkheid onderzocht voor een vierde pad bij Strandhuys Katwijk.