In je bed kun je heel goed het eerste uur thuisonderwijs volgen. Lekker knus. | Foto: Anne-Marie
In je bed kun je heel goed het eerste uur thuisonderwijs volgen. Lekker knus. | Foto: Anne-Marie Foto: Anne-Marie

Coronavakantie (update)

Tijdens de eerste lockdown vorig jaar maart vanwege corona waarbij ook de scholen dichtgingen, vertelde de Katwijkse Anne-Marie, werkende moeder van vier kinderen, in de serie ‘Coronavakantie’ over hun belevenissen met digitaal thuisonderwijs. Hieronder een update nu de scholen opnieuw gesloten zijn.


Ik had gedacht, gehoopt dat ik u nooit een update zou hoeven geven van een ‘tweede coronavakantie’. Maar goed, hier zijn we dan toch weer. Net zo verrast als ik was bij de eerste schoolsluiting in maart, ben ik dat nu weer. ‘Die basisscholen gaan nooit meer dicht!’, riep ik, alsof ik het zeker wist. Dat is al les één van corona, niks is zeker. Wat je niet voor mogelijk houdt, kan toch gebeuren.


Vol goede moed

Dus, vol goede moed gingen we weer aan de slag met de school thuis. En beter voorbereid dan de vorige keer. Ons huis staat bomvol WiFiversterkers, kabels en modem aangepast. Vooraf hebben we de kinderen nu gechanteerd met later naar bed, als je je werk goed doet. En we hebben het voornemen om deze periode volkomen zen en pedagogisch verantwoord door te komen.

En uiteraard verliep het zoals we ons hadden voorgenomen. De kinderen zitten volledig aangekleed, netjes ontbeten en tanden gepoetst op tijd voor de eerste les. Voorbeeldig maken ze hun schoolwerk. Helpen elkaar waar nodig.

Af en toe breng ik als goede moeder wat drinken en een rechtsdraaiend melkzuur koekje omhoog en vraag heel geduldig of ik ze kan helpen. Elke dag is een feestje!


Tanden poetsen niet nodig

Nee…, natuurlijk gaat het niet zo… In je bed kun je heel goed het eerste uur volgen. Tanden poetsen is niet nodig, niemand ruikt je. Onderwijs volgen gaat veel makkelijker als je tegelijkertijd ook nog een computerspelletje speelt, WiFi genoeg! De afwas van vieze glazen, borden en bakjes stapelen zich op… in de kinderkamers.

Mijn man en ik checken tussen de Teamsvergaderingen door of iedereen zijn werk af heeft. En dat heeft natuurlijk iedereen…. Totdat de juf van nummer 4 op vrijdag een bericht stuurt ‘dat hij niet zoveel doet en dat ze hem niet kan bereiken.’ Wat gek is, omdat hij toch heel de dag achter een computer zit.


Niet klagen

Ok, het valt dus toch weer een beetje tegen. Maar, we realiseren ons heel goed dat we echt niet mogen klagen. We zijn gezond, hebben werk, lopen zo het strand op of de duinen in. Je zal nu maar ziek zijn, geen werk hebben, je zaak dicht of heel alleen zijn. Tegen u allen wil ik zeggen ‘Houd vol en kijk een beetje naar elkaar om’.


Anne-Marie



Meeste besmettingen in Rijnsburg en Katwijk aan Zee

Burgemeester: ‘Beseffen dat het hier om een dodelijk virus gaat’

Rijnsburg en Katwijk aan Zee steken in de regio er met kop en schouders boven uit. Dat heeft de GGD Hollands Midden uitgezocht, liet burgemeester Cornelis Visser afgelopen vrijdag weten in de wekelijkse update.


‘Het is niet best. Het aantal besmettingen daalt in Nederland weliswaar, maar niet snel genoeg. We hebben ook nog te maken met een Britse variant, waardoor mensen meer besmettelijker worden. Het is een dreigende situatie.’ Vorige week deed de burgemeester een oproep om nou niet op bezoek te gaan bij familie. Of die oproep heeft gewerkt, weet de burgemeester niet. ‘Het duurt een à twee weken voordat we dat zien.’

Wat wel zichtbaar is, is het aantal besmettingen per plaats en wijk. Daaruit blijkt dat Rijnsburg de hoogste besmettingsgraad heeft, op de voet gevolgd door Katwijk aan Zee. ‘Het zijn hele hoge cijfers, dat is een slechte zaak.’

Het aantal besmettingen in Katwijk daalt wel. ‘Per week hebben we boven de 400 besmettingen gezeten. Dat daalt nu richting de 200. Nog steeds te hoog. We zijn nog steeds de absolute koploper in de regio.’

Handhaving op de coronaregels is niet gemakkelijk in Katwijk. ‘Inwoners zijn eigenzinnig. Voor handhavers en politie is het best een klus om mensen te waarschuwen. Dat levert discussie op. Dat is jammer, omdat we met z’n allen wel moeten beseffen dat het hier om een dodelijk virus gaat.’

video n allesoverkatwijk.nl



Jeugdoverlast op strand

In de avond en nacht is er vorige zomer op het Katwijkse strand verschillende keren overlast van jeugd geweest.


De zomer van 2020 was warm en zonnig met in augustus een hittegolf van bijna twee weken. De overlast varieerde van het bij elkaar zitten van jeugd in kleine tot grotere groepjes tot geluidsoverlast en het maken van kampvuren.

De boa’s en politie hebben hierop ingezet, maar ‘dit heeft helaas niet altijd tot het gewenste resultaat geleid’, meldt burgemeester Cornelis Visser in de evaluatie over het strandseizoen 2020.

Uit de evaluatie blijkt wel dat de overlast niet erg afweek van eerdere jaren, aldus de burgemeester. Bij de politie zijn vorig jaar 11 meldingen van overlast binnen gekomen. Ter vergelijking: in 2019 werden 5 meldingen gedaan en in 2018 14 meldingen. Visser: ‘Voor het volgend seizoen kijken we in samenwerking met de politie op welke manier we de aanpak van overlast op het strand kunnen verbeteren'.