Rekening houden met Sport- & Cultuurcentrum

Ton Frissen heeft in een brief aan de Katwijkse gemeenteraad een dringende oproep gedaan rekening te houden met het maatschappelijk initiatief voor de bouw van een Sport- en Cultuurcentrum in het nieuwbouwgebied tussen Katwijk en Leiden. Volgens de gemeenteplannen verrijzen daar komend decennium 5.600 huizen.

Tijdens een informatieve sessie komen vanavond, donderdag 21 januari, de uitgangspunten voor het gebied Valkenburgse Meer, de Zijlhoek / De Woerd en de Tjalmastrook in de raadscommissie aan de orde.

Frissen, sinds 2017 de onvermoeibare voortrekker voor de bouw van een Sport- en Cultuurcentrum, vraagt de gemeenteraad in zijn brief terdege rekening te houden met de behoefte aan onderdak voor sportieve en culturele activiteiten.


Twee vliegen in één klap

Met zijn plan, dat gedragen wordt door Katwijkse ondernemers, loopt de gemeente Katwijk geen risico, terwijl het succes wel afstraalt op de gemeente. Zo slaat Katwijk twee vliegen in één klap. Het initiatief biedt mogelijkheden voor educatie, ontwikkeling en ontplooiing van ondernemers, verenigingen en particulieren partijen.

Het Sport- en Cultureel Centrum wordt een ontmoetingsplek voor de nieuwe woonwijk, maar ook voor de inwoners van Katwijk en omliggende gemeenten.

Het Sport- en Cultuurcentrum kan in de ogen van Frissen ook een bijdrage leveren aan de ontsluiting van het gebied. Met het verdwijnen van het transferium bij Valkenburg in 2018, kan een moderne parkeergelegenheid met OV-aansluitingen bij het Sport- en Cultuurcentrum overdag onderdak bieden aan voertuigen van forensen en ’s avonds de gebruikers van het nieuwe centrum bedienen.


Frissen is inmiddels in overleg met een particuliere grondeigenaar over de aankoop van een stuk grond in de Woerd. Ook Katwijker Dirk Kuyt omarmt het initiatief in zijn gemeente, dat meer mogelijkheden biedt op het gebied van indoorsporten.



Modelvliegen in Mient Kooltuin

De Leidsche Luchtvaart Club hoopt te kunnen blijven vliegen op het voormalige vliegkamp Valkenburg. Dat schrijft voorzitter Maarten Koudijs van de Leidsche Luchtvaart Club aan de politiek in Katwijk.


Vanavond staat voor de gemeenteraad tussen 21.30 en 22.30 uur een informatieve sessie op het programma over de gebiedsvisie Mient Kooltuin.


De Mient Kooltuin maakt deel uit van de ontwikkeling Project Locatie Valkenburg. De Mient Kooltuin zal volgens de visie gaan fungeren als recreatieve buffer tussen het duingebied en de nieuwe woonwijk Valkenhorst. Het gebied wordt ingericht met een barakkenbos, boskamers en open weidelandschap. De aanleg van het bos helpt tevens bij het terugdringen van stikstofemissie op de duinen.


‘Als voorzitter van de Leidsche Luchtvaart Club wil ik mij hard maken voor het behoud en de recreatieve functie van het modelvliegen op voormalig Vliegkamp Valkenburg. Hierin werk ik nauw samen met Dirk Hoek, voorzitter van de Model Vlieg Klub Valkenburg (MVKV)’, aldus Koudijs.


De Leidsche Luchtvaart Club is sinds 1946 actief op voormalig Vliegkamp Valkenburg en telt zo’n 75 leden.

Koudijs ziet mogelijkheden om te blijven vliegen. ‘Wij worden genoemd als mogelijk medegebruiker van het in de toekomst te realiseren ‘drone-testveld’ van Unmanned Valley. Wij zijn positief gestemd over het delen van een (test)veld met andere gebruikers (drone bedrijven).’

‘Als modelvliegvereniging zijn wij echter geen partij in het evaluatieproces omtrent Unmanned Valley. Indien medegebruik van het voorziene drone-testveld niet mogelijk blijkt, verzoeken wij u om in de planvorming een separaat modelvliegveld op te nemen in een daartoe geschikte open ruimte. Het ‘open weidelandschap’ leent zich bij uitstek voor het inpassen van een toekomstig modelvliegveld.’

De voorzitter van de Leidsche Luchtvaart Club hoopt op steun van de politiek voor dat laatste verzoek.


Vanavond

Inwoners en betrokkenen die zich hebben aangemeld praten vanavond mee over de gebiedsvisie Mient Kooltuin. De raadsleden stellen vragen en geven nog geen standpunt. Naar verwachting volgt het politieke debat op donderdag 28 januari en neemt de gemeenteraad op 11 februari een besluit over de gebiedsvisie.

De publieke tribune in het gemeentehuis is gesloten. De vergaderingen zijn live te volgen via katwijk.raadsinformatie.nl. RTV Katwijk zendt deze vergadering ook uit.



Insluiping Dahliastraat Rijnsburg

Op vrijdag 15 januari zijn er goederen weggenomen uit een hoekwoning aan de Dahliastraat te Rijnsburg, meldt de politie op Facebook.


De bewoonster ging omstreeks 09.00 uur een boodschap doen. Zij heeft dan de gewoonte de achterdeur van haar woning niet slotvast af te sluiten.


Bij terugkomst in de woning, ongeveer een half uur nadat zij de woning had verlaten, had de bewoonster in eerste instantie niet door dat er (blijkbaar) iemand in de woning was geweest.

Een paar uur later toen de bewoonster tv aan het kijken was, merkte zij dat er goederen weg waren uit de woning. Zo zijn er o.a. een spelcomputer, laptop en dvd speler weggenomen. Opvallend aan deze diefstal is ook dat er ook medicijnen zijn weggenomen. Het gaat onder meer om de sterke pijnstiller Oxicodon.


Heeft u iets opvallends gezien in de wijk belt u dan met 0900-8844 ovv nummer 2021015434.