Gemeente past onderzoek Beaumix aan:

Omgevingsdienst toetst zorgplicht aannemer

Het vervolgonderzoek van de gemeente naar de samenstelling van Beaumix, het ophoogmateriaal dat gebruikt wordt langs de Ir. G. Tjalmaweg (N206) bij Valkenburg bij de werkzaamheden voor de nieuwe RijnlandRoute, wordt aangepast. Dat onderzoek richt zich niet langer op de certificering van dat materiaal, maar op de zorgplicht van de aannemer. De gemeente heeft Omgevingsdienst West-Holland gevraagd dat onderzoek te doen.


Gebruik van Beaumix, samengesteld uit bodemas uit afvalenergiecentrales dat na verbranding schoongewassen en gezeefd wordt, zorgt al enkele maanden voor onrust bij bewoners in Valkenburg en burgerinitiatief Katwijk Smart Village (KSV). Die laatste deed zelf onderzoek naar de samenstelling van Beaumix en daaruit bleek dat die hoge concentraties bevatte van zware metalen als chroom, cadmium, koper, nikkel, lood en zink. Dat was voor het college van burgmeester en wethouders reden om een vervolgonderzoek te laten doen.


Dat onderzoek zou zich aanvankelijk richten op de samenstelling en certificering van Beaumix, maar na informatie van de Dienst Infra van de Landelijke politie (IVM) en Rijkswaterstaat, is er aanleiding om het onderzoek anders in te steken, laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad. De certificering van de Beaumix zou volgens het college in orde zijn, maar er is wel reden om te kijken naar aanwezige stoffen die geen onderdeel uitmaken van deze certificering en de mogelijk effecten daarvan op het milieu.


Zorgplicht

De partij die de Beaumix toepast, in dit geval de aannemer, heeft op grond van de Wet Bodembescherming een ‘zorgplicht’. Dit betekent dat deze partij alles moet doen om te voorkomen dat de bodem verontreinigd raakt.

Bij het gebruik van de gekeurde Beaumix betekent dit dat de aannemer er ook op toe moet zien dat ook de niet- onderzochte delen van de Beaumix geen risico’s voor het milieu vormen.

Als eerste stap heeft de gemeente nu de Omgevingsdienst West-Holland (ODWH) gevraagd te onderzoeken of de zorgplicht in de situatie bij de Tjalmaweg overtreden is. Wanneer er voldaan is aan de zorgplicht, is er geen noodzaak om verder onderzoek te doen, aldus het college. Lijkt er wel sprake te zijn van overtreding van de zorgplicht, dan gaat de gemeente daarover met de ODWH in overleg over vervolgstappen. Of dit aan de orde is en wat eventuele maatregelen dan zijn, moet blijken uit de bevindingen van de ODWH.


Duidelijkheid

Wethouder Rien Nagtegaal hoopt dat de Omgevingsdienst op korte termijn duidelijkheid kan geven: ‘De Beaumix langs de Tjalmaweg zorgt nu al maanden voor ongerustheid in Valkenburg. Dat is heel begrijpelijk. Ook wij hebben vragen over het materiaal. We zijn dan ook erg benieuwd naar de bevindingen van de Omgevingsdienst’.


De gemeente ziet nu nog geen acute risico’s voor het milieu of de volksgezondheid. Ook indien er stoffen in schadelijke concentraties worden aangetroffen, zijn de gevolgen hiervan, in de relatief korte tijd dat de Beaumix er ligt, niet onomkeerbaar.


Bij een negatieve uitkomst van het onderzoek is er dus nog voldoende tijd om hiernaar afdoende te handelen.