Heleen Platteel met haar man Kees. | Foto: pr
Heleen Platteel met haar man Kees. | Foto: pr Foto: pr

Ambulance-wensrit naar Katwijk

Onder begeleiding van familie, vele vrijwilligers en BOA’s heeft Heleen Platteel uit Zwijndrecht zaterdag een bezoek gebracht aan Katwijk. Ze kreeg deze bijzondere rit aangeboden door de Stichting Ambulancewens.


Heleen heeft een paar keer in het ziekenhuis gelegen, chemokuren gehad en is nu uitbehandeld en haar wacht het afscheid van dit aardse leven. Ze kan maar één ding doen voor haar man Kees, haar vijf kinderen, haar vijf aangetrouwde kinderen en zeven kleinkinderen en dat is getuigen van haar geloof en voor allen om haar heen een troost en kracht zijn om het verdriet van loslaten een plek te geven. Daar hoort een lach een traan bij. Dat is zaterdag ook gebeurd. Heleen wilde heel graag nog een keer langs verschillende plaatsen in Dordrecht rijden. Daar is ze geboren, getogen en getrouwd. Hoogtepunt was de Grote Kerk, waar op het carillon Psalm 84 werd gespeeld, dat was ontroerend.



Warme familie-ontmoeting in haar oude school

Vervolgens ging de rit naar Katwijk aan Zee, waar ze haar eerste werkkring had (juffrouw op de Prins Mauritsschool), en na het trouwen ook nog een jaar met Kees heeft gewoond. Op de Boulevard in Katwijk stonden alle kinderen en kleinkinderen haar te verwelkomen en kregen bij Hudson-Restaurant een take-away koffie & thee aangeboden.


Vervolgens is de ambulance, tegenover de Voorstraat het strand opgereden waar een prachtige familiefoto is gemaakt.


Tot slot is ze hartelijk verwelkomd in haar oude school (nu tijdelijke De Windvang) voor een warme familie-ontmoeting met verse kibbeling.


De hele familie is iedereen die hieraan belangeloos heeft meegewerkt enorm dankbaar. Door de geweldige samenwerking is het een onvergetelijke dag geworden.



Maandag 25 januari op RTV Katwijk

Rijnsburger Theo Kralt                        schrijft boek over schilder Discart

Hoeveel mensen kennen de schilder Jean Baptiste Discart? Vermoedelijk maar weinig, en dat is eigenlijk onbegrijpelijk. Hij heeft schitterende oosterse schilderijen gemaakt en was een knap portretschilder. Geboren Rijnsburger Theo Kralt tilde Discart uit de vergetelheid en schreef een prachtig geïllustreerd boekwerk over deze kunstenaar. RTV Katwijk maakte een reportage met de auteur.


Jean Baptiste Discart werd op 5 oktober 1855 in de stad Modena (nu in Italië) geboren. Hij werd een internationaal georiënteerde en werkende graveur, schilder en tekenaar. Discart maakte naast stillevens ook oriëntalistische voorstellingen. Dit zijn schilderijen waarop Arabische en andere oosterse taferelen te zien zijn. Vanaf 1895 heeft Discart in Nederland portretten vervaardigd. Het eerste dat hij schilderde was dat van jonkvrouw Alwina Brantsen (1868-1957). Daarna maakte hij een hele reeks portretten van belangrijke en adellijke families. Een van die families was de familie Baud, van wie Jean Chrétien baron Baud, de kamerheer van prinses Juliana was, en in die hoedanigheid van 1927 tot 1930 in Katwijk woonde.

Theo Kralt, van huis uit onder meer bestuurswetenschapper, verdiepte zich jarenlang in de schilder nadat hij met hem in aanraking kwam door schilderijen op landgoed Wielbergen in Angerlo (Gelderland). ‘De schilder fascineerde me en al onderzoekende kwam ik erachter wat voor een interessante kunstenaar het is geweest,' zegt hij. ‘Dat mondde uit in dit boek.' Dit kunnen de kijkers van RTV Katwijk nu met eigen ogen vaststellen. De uitzending over Theo Kralt en Discart is vanaf maandag 25 januari gedurende een week te bekijken, dagelijks om 12.00, 18.00 en 21.30 uur. Ook online: www.rtvkatwijk.nl.

Theo Kralt bij een van Discarts schilderijen. | Foto: pr