Een van de gezinnen die geholpen wordt. | Foto: pr
Een van de gezinnen die geholpen wordt. | Foto: pr Foto: pr

Meer dan helft Zuid-Hollanders vindt CoronaMelder nuttig

Meer dan de helft van de Zuid-Hollanders vindt CoronaMelder nuttig, omdat de app ervoor zorgt dat het coronavirus zich minder verspreidt. Dit blijkt uit doorlopend onderzoek van Tilburg universiteit. De GGD’en in Zuid-Holland hebben als gevolg van meldingen in de app tot eind november 14.791 coronatesten gedaan. De meeste mensen die een melding in CoronaMelder kregen, kwamen zo sneller in beeld voor het bron- en contactonderzoek.


Dit bewijst dat CoronaMelder werkt. ‘De cijfers laten zien dat CoronaMelder erin slaagt om meer én sneller mensen te bereiken’, zegt prof. dr. Wolfgang Ebbers die het onderzoek leidt naar de werking en het gebruik van de app. ‘Want het hoofddoel van CoronaMelder is het ondersteunen van de GGD’en in het bron- en contactonderzoek.’


CoronaMelder is zo gemaakt, dat de app niet weet wie je bent of waar je bent. Een kwart van de Nederlanders heeft CoronaMelder al op zijn mobiele telefoon gezet. De meeste Zuid-Hollanders zijn positief over CoronaMelder. Dr. ir. Nynke van der Laan van Tilburg universiteit: ‘Mensen gebruiken de app omdat het ervoor zorgt dat het coronavirus zich minder verspreidt. Maar óók om mensen met een kwetsbare gezondheid tegen het virus te beschermen.’


Meer mensen bereikt

CoronaMelder helpt niet alleen om sneller mensen te bereiken, maar ook om méér mensen te vinden. Sinds 1 december kunnen mensen zich na een melding in de app ook laten testen als zij geen klachten hebben.

In zes weken tijd heeft CoronaMelder geholpen om in Nederland 1.300 besmettingen vast te stellen. Zonder de app waren die besmettingen later opgemerkt en hadden ze voor extra besmettingen kunnen zorgen.


‘Deze uitkomsten zijn reden tot voorzichtig optimisme’, volgens Van der Laan. ‘Uit het doorlopend onderzoek blijkt dat gebruikers van CoronaMelder zich door de app niet minder voorzichtig gaan gedragen. Bovendien geeft meer dan 90 procent van de huidige gebruikers aan dat ze na een melding in de app een test laten uitvoeren, thuisblijven en geen bezoek ontvangen.’



HOEKatwijk in coronatijd

De kledinginzameling moest noodgedwongen weer worden gestopt eind oktober 2020. Dat is jammer, want de behoefte in Roemenië blijft onverminderd groot. We kijken uit naar een veilige herstart, maar dit zal nog wel even duren. Wij bedanken allen die kleding etc. bij HOEKatwijk brachten. Het bestuur hoopt dat u uw spullen en medicijnen/incontinentiemateriaal wilt bewaren tot HOE weer kan inzamelen.


Ook onze HOE-winteractie liep dit jaar anders. We konden onze actie gelukkig wel bekendmaken via dit weekblad en nog enkele weekbladen. Het bestuur is erg dankbaar dat HOE het mooie bedrag van 6.750 euro mocht ontvangen. Omdat HOE ook nog een grote gift ontving, was het mogelijk om 9.000 euro te verdelen over de plaatsen Cluj, Tinca/Sighet, Beius/Batar en Draganesti.


Wij ontvingen van alle contacten grote dankbaarheid. Van onze contactpersonen uit Cluj is de volgende reactie:


‘Lieve vrienden,

De beste wensen voor 2021 van jullie vrienden in Cluj.

Wij hopen dat het jullie goed gaat en het veilig wordt na dit vreemde jaar 2020. Wij kijken uit naar 2021 met grote verwachting, optimisme en vertrouwen. Vertrouwen in God die ons onder alle omstandigheden nabij is.


Ook dit jaar hebben wij het geld dat jullie naar onze Stichting hebben gestuurd uitgegeven om een aantal van de zeer arme gezinnen op te vrolijken en hoop te geven.


Natuurlijk heel anders dan de andere jaren, minder contact met de mensen en respect voor de opgelegde beperkingen. De ontvangen hulp deed er eigenlijk het meest toe!


Om de vreugde met u te delen, hebben wij deze foto bijgevoegd.


Wij hopen dat het leven in 2021 snel terugkeert naar een normale staat.


Veel liefde,

Peter en Rodica”


Het bestuur van HOE hoopt om, zodra het mogelijk is, weer met de inzameling te starten en zal dat dan tijdig bekend maken in onder meer De Katwijksche Post.


Het bestuur van HOE wenst u allen een gezegend en gezond 2021 toe.