Afbeelding
Foto: pr

Teleurstelling

Het is zaterdagmorgen. Mijn telefoon trilt. Een appje komt binnen. De afzender is een goede bekende. Vaak komt hij op de proppen met mooie waarnemingen van een bijzondere vogel of één of andere zeldzame plant. Dit keer is dat anders. Helaas. Hij stuurt me twee afbeeldingen. In plaats van mooi natuurschoon zie ik een heel ander tafereel.


Op de ene afbeelding een bekende plek in de duinen, met overal afval. Op de andere afbeelding een verkeersbord dat in de duinen is achtergelaten. Waar is dit voor nodig? Eén ding hebben deze twee afbeeldingen met elkaar gemeen. Ik voel me teleurgesteld.


Gegrepen

De volgende dag. Er komt een afbeelding binnen in de boswachtersapp. Als ik de afbeelding open, zie ik opnieuw een droevig tafereel. Midden in het beeld ligt een dood ree. Het onderschrift is helder: ‘gegrepen door honden’.


Een getuige meldt dat twee grote zwarte honden achter het ree aan zijn gerend. Op een gegeven ogenblik hebben zij het vermoeide dier te pakken gekregen. Met fatale gevolgen. Van de eigenaar van de honden ontbrak ieder spoor. Opnieuw voel ik me teleurgesteld. Hoe kon dit zover komen? Waarom greep de eigenaar van de honden niet in? Naar de antwoorden is het gissen.


Een mooie winterdag, enige dagen later. Ik maak een ronde door het veld. Het duinlandschap ligt er prachtig bij in de ochtendzon. De temperatuur ligt net boven het vriespunt en het is stil in het duin. Maar dan, toch weer die teleurstelling. Een fietsenstalling is vernield en op een aantal plekken is bebording verdwenen.


Graag had ik voor deze eerste column in het nieuwe jaar over iets anders geschreven. Over de mooie kanten van ons werk. Toch is het goed om ook eens te laten zien dat het in de duinen niet altijd pais en vree is. En dat er ook schaduwkanten aan ons werk zijn.


Toch wil ik graag positief eindigen; slechts een zeer klein percentage van onze bezoekers veroorzaakt overlast. Het overgrote deel geniet wel op een verantwoorde manier van onze prachtige duinen. Blijf dit vooral doen! Ook in 2021. De duinen zijn weer dagelijks geopend. Ondertussen heb ik al besloten dat de volgende column over een leuker onderwerp zal gaan. Die zijn ook veel prettiger om te schrijven.


Tot ziens in het veld.