Wat is jouw drijfveer?

Enthousiaste oma zijn die nog van de glijbaan kan? Een lange wandeling zonder buiten adem te raken? Kunnen paardrijden? Gezond oud kunnen worden? Als diëtist ben ik mij steeds meer aan het scholen om mensen te begeleiden bij leefstijlaanpassingen en gedragsverandering. Sinds kort ben ik mij aan het verdiepen in de wereld van ACT (acceptance commitment therapy) en ik wil jullie graag meenemen in de nieuwe kennis die ik heb opgedaan. In deze blog duiken we in de kernwaarden & motivatie, naar mijn mening het meest cruciale stukje om gedragsverandering te kunnen bereiken.

Wanneer jij iets wilt veranderen aan jezelf of aan je gedrag, dan doe je dat met een reden. Die reden is belangrijk voor jou, anders zou jij niet de wens hebben iets te veranderen. Wel is het goed om erbij stil te staan, wat nou daadwerkelijk belangrijk voor jou is in het leven. Eerlijk is eerlijk, we willen als mens zijnde en in deze maatschappij van tegenwoordig namelijk erg veel. Het liefst willen we datgene liever gisteren dan vandaag, en nog mooier zou het zijn als we er zo min mogelijk voor hoeven te doen. Helaas niet realistisch, maar hoe dan wel…


Sta stil bij jouw kernwaarden

Kernwaarden zijn waarden die voor jou als individu belangrijk zijn en als het goed is het kompas vormen die jouw leven richting geeft. Voorbeelden van kernwaarden zijn: Liefde, geloof, zelfzorg, passie, gezondheid, voldoening, plezier en nog heel veel meer.


Vind je het lastig jouw kernwaarden te benoemen?

- Google eens op kernwaarden en schrijf op welke jij belangrijk vind in het leven en maak een top 5.

- Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Wat zou ik doen als ik vandaag een miljoen zou winnen? Het antwoord op deze vraag geeft stiekem aan wat jij belangrijk vind, of hoe jij het leven in de meest gunstige versie zou vormgeven.
  2. Stel je krijgt te horen dat je niet lang meer te leven hebt, hoe zou je dan je laatste tijd vorm geven, wat doet er dan nog toe?
  3. Stel dat je morgen met een schone lei zou mogen beginnen, wat zou je dan anders willen?


Moeten versus Willen

Gedragsverandering is geen moetje, je bent zelf de kunstenaar van je eigen leven. Als jij plezier in jouw leven het allerbelangrijkste vindt, dan houd ik je daar niet in tegen. Jij bepaalt wat belangrijk voor jou is, waarbij het wel van belang is om bewust te zijn van de eventuele gevolgen of consequenties ervan. Voorbeeld: Iemand is een echte Bourgondiër, wil geen feestjes missen en geen beperkingen stellen in zijn eet- of leefgedrag. Prima, niet voor niets bestaat het liedje ‘liever te dik in de kist, dan een feestje gemist…’ Maar realiseer je wel dat je dan in je gezondheid of in je kwaliteit van leven (conditie, bewegingsvrijheid) zal inleveren.

Laten we voorop stellen dat je van mij jouw leven mag inrichten zoals je wilt. Van mij zul je niks gaan moeten. Eerlijk is eerlijk, hoe meer ik of jij zelf het woord ‘moeten’ gebruikt, hoe meer we de hakken in het zand zetten en onze nekharen omhoog gaan. Moeten is niet de oplossing. Wat jij wil, daar ligt het antwoord.


Bereid zijn versus Willen

Wees je er wel van bewust, dat ‘willen’ onderhevig is aan korte termijn verleidingen. Je wilt namelijk dolgraag afvallen, maar die bitterbal op het feestje, het wijntje na het werk, de zak chips tijdens de film die wil jij ook!

Kortom willen is belangrijk, maar niet het wondermiddel. Wees je bewust dat bij gedragsverandering opofferingen gedaan zullen moeten worden. Als jij als moeder je kind op nummer 1 zet, dan vind je tijd, liefde en aandacht aan je kinderen besteden belangrijk. Heb je dan elke zaterdagochtend zin om te koukleumen aan de zijlijn langs het voetbalveld? NEE, maar dat heb je ervoor over.

Gedragsverandering is precies hetzelfde. Je zult dingen moeten opgeven die je leuk en lekker vindt, maar uiteindelijk doe je dat voor een groter doel (de glimlach op het gezicht van je moeder, lekkerder in je vel zitten, meer zelfvertrouwen uitstralen). Is dat altijd even leuk? NEE. Maar wat ben jij bereid op te geven? Als jij iets echt niet wil, dan ben jij ook niet bereid om het te veranderen. Zo kun je stapsgewijs kijken waar veranderingen behaald kunnen worden, en leef jij uiteindelijk je leven naar wat voor jou belangrijk is.??

Wil jij meer weten over dieetbegeleiding door middel van ACT? Ben jij eraan toe om op een andere manier jouw gedrag te veranderen die wel duurzaam is? Neem gerust contact op via de receptie 023-5573344 of mail naar receptie@dewinter.nl Diëtetiek wordt vergoed in de basisverzekering voor 3 uur, let wel op dit is afhankelijk van het eigen risico.