Afbeelding
Foto: pr

Miniatuurtje

Foto's roepen herinneringen en andere beelden op. Kleine gebeurtenissen, vergeten ontmoetingen.         Adri van Beelen beschrijft ze in miniatuurvorm.

Lombok

Hij sjokte door Lombok op weg naar zijn tante Geertje, die halverwege een huisje bewoonde. Ze was een weduwe zonder kinderen. Rijk waren ze nooit geworden, ome Henk en tante Geertje. Maar vermoedelijk wel gelukkig. Tante Geertje zou binnenkort naar het Gasthuis op de Voorstraat verhuizen. Nu woonde ze nog hier, op Lombok, zoals de mensen zeiden.

Hij voelde zich net Charles Dickens die door Victoriaans Londen liep, door een afgelegen buitenwijk met kleine, vervallen huisjes. Wat had zich hier allemaal niet afgespeeld? Je zou er een boek over kunnen schrijven.

Hij liep tussen het wasgoed door het kleine plaatsje op. Je kon het nauwelijks een plaatsje noemen. In de hoek stond de plee, een houtje deurtje ervoor. Bij vorst, regen en ontij moest zijn tante altijd naar buiten. Behalve ’s nachts. Dan nam ze de nachtspiegel mee naar bed. Die leegde ze ’s morgens in de ton. Binnenkort zou er riolering worden aangelegd.

‘O, ben je daer?’ zei tante Geertje, toen ze hem binnen zag komen. De lage zoldering, de benauwde ruimte, de bedstee, het was allemaal zo vertrouwd.

‘Hallo, tante Geer, hoe is het?’ Zijn broers zeiden ‘meuje’ tegen haar. Maar hij had dat woord nooit willen gebruiken. Meuje deed hem denken aan muien, die gevaarlijke kolken in de branding. Het woord tante was deftiger. Hij wilde deftiger zijn dan hij op grond van zijn afkomst hoefde te wezen. Maar niet zo erg als zijn vriend Arend, die bij de tramhalte zijn eigen moeder niet eens had willen groeten, omdat hij zich voor haar schaamde. ‘Mens, ik kan u niet,’ had hij op bekakte toon gezegd. Arends moeder had erom gehuild.

‘Ik ga over drie weken naar het Gasthuis,’ zei tante Geertje. ‘Daar krijg ik misschien wel een eigen kamer. Kom je daar dan ook op bezoek? Hij knikte.

Ze glimlachte. Ze was zijn favoriete tante.

‘Lust je thee?’

‘Graag, tante Geer.’

Hij dacht eraan hoe vaak hij hier al geweest was. Binnenkort zou hij er nooit meer komen. Alles ging voorbij. Ook Lombok.

Lombok, het voormalige buurtje achter de Zuidstraat in Katwijk aan Zee, dat in de jaren zestig ten prooi viel aan de slopershamer. | Foto: pr


Nieuwe aanhouding in                        zaak overval niet uitgesloten

Het Openbaar Ministerie sluit nieuwe aanhoudingen in de zaak van de overval op juwelierswinkel Kleen in Katwijk aan Zee niet uit. De politie is druk bezig met het onderzoek. De drie eerder aanhouden verdachten zitten nog vast. Het voorarrest is verlengd.

De eigenaar van de juwelierszaak werd op 20 november vorig jaar in de Voorstraat in het winkelcentrum van Katwijk aan Zee een schedelbreuk en een gebroken knieschijf geslagen. De overval op klaarlichte dag had grote impact.

Twee overvallers kwamen de winkel binnen en bedreigde het personeel met een vuurwapen. De eigenaar verdedigde zich en raakte zwaargewond. Omstanders kregen ook een wapen in het gezicht gericht. Twee personen werden kort na de overval aanhouden. Eén is herkent op de camerabeelden. Het gaat om twee Amsterdammers van 22 en 27 jaar.

Politie is druk bezig met het onderzoek

De politie heeft het vermoeden dat de derde persoon die onlangs is aangehouden, de overvaller is die de eigenaar heeft geslagen. Verder onderzoek moet dat uitwijzen.