Goeiendag neef


Wekelijks in deze krant de mailwisseling tussen Katwijkers Daan en Martin over wat hen bezighoudt.


aan: martin@watermail.com

van: daan@watermail.com

onderwerp: Goeiendag neef



Hoi Martin,


Ik ben weer eens bij m’n dochter in Amsterdam. Nou, de gezelligheid hier in de stad is ook ver te zoeken hoor. Ik ben me natuurlijk toch een beetje gaan hechten aan al die blowende coffeeshop-bezoekers uit het buitenland. Hoewel, soms ergert het me ook, hoor. Ik moest vandaag even een postpakje afleveren bij een feest- en snoepwinkeltje in de Jodenbreestraat (vroeger had je daar postkantoren voor, kun je nagaan). Maar wat denk je? Op de deur hangt een briefje met de tekst I am downstairs, please knock on the door if you want to deliver a package. Ik zeg tegen die man, als hij boven is: ‘Waarom moet dat in het Engels?’ Hij kijkt me aan of ‘ie water ziet branden. Had-ie nog nooit gehoord, volgens mij. ‘Er komen hier alleen maar Engelssprekende klanten, meneer,’ zegt hij. ‘Normaal gesproken dan. Nu zijn er helemaal geen klanten, met die lockdown. Alleen u. En de Nederlandse klanten snappen het ook, dus...’


Ik moest denken aan onze strandtenten in de zomer. Daar spraken ze je vroeger in het Duits aan, weet je nog? Nu niet meer geloof ik, want jongeren spreken geen Duits meer. Wel Engels. Het ergert me weleens. Wij Nederlanders zijn zo gericht op Engeland en Amerika, dat we met onze rug naar Duitsland gekeerd staan. Jammer is dat, want Duitsland is best een leuk, interessant land. Nou ja, je kunt je maar beter niet ergeren, want het helpt toch niks. Go with the flow, zeg ik dan maar in goed Nederlands, haha. Go with the flow.


Groetjes, Daan



Vooral bij eengezinswoningen

Honkvastheid zorgt voor krapte op woningmarkt

De extreme honkvastheid van Katwijkers is de belangrijkste verklaring voor de uitzonderlijke dynamiek op de Katwijkse woningmarkt. Zelfs tijdens de vorige kredietcrisis waren Katwijkers bereid om voor de deur van een makelaarskantoor te overnachten om zich als eerste te kunnen inschrijven.


En ook in deze coronapandemie werden in 2020 alle records van de Katwijkse woningmarkt verbroken. Dat meldt makelaardij De Leeuw in zijn overzicht op het laatste kwartaalbericht over 2020.

Het aanbod daalde tot een minimaal niveau van circa 25 woningen, dat is slechts zo’n 20 procent van het aantal woningen dat aan het begin van 2015 te koop stond. De helft van het woningaanbod bestond uit appartementen, het aanbod aan tussen- en hoekwoningen in Katwijk bleef beperkt tot gemiddeld 5 woningen per segment.

De Katwijkse markt is en blijft hectisch en vertoont in alle marktsegmenten de kenmerken van een extreme verkopersmarkt.

Rijnsburg

Het woningaanbod in Rijnsburg is ook minimaal en bestaat daarnaast voor een derde uit vrijstaande woningen. Dat maakt de druk in de marktsegmenten voor appartementen en tussenwoningen zeer groot.


De prijzen in deze segmenten lagen op recordniveau en de krapte is voor tussenwoningen en appartementen zeer groot. Net als in Katwijk zijn er geen marktsegmenten, waarbij er geen sprake is van een extreme verkopersmarkt.


Valkenburg

Het beperkte aanbod in Valkenburg en de zeer beperkte transacties maken het lastig om betrouwbare uitspraken te doen over de trends op de woningmarkt in dat dorpsdeel. De krapte is in alle segmenten groot en in alle segmenten worden woningen razendsnel verkocht.


De recent gebouwde wijk ‘t Duyfrak blijft extreem populair, bij de eigen inwoners, maar vooral bij kopers uit de Leidse markt.



Vanavond in raad

Vanwege problemen met de ventilatie konden de raadscommissies vorige week donderdagavond niet doorgaan. De onderwerpen (afvalinzameling en streekomroep) komen vanavond aan de orde.


De raadsleden laten zich vanavond informeren over een andere wijze van afvalinzameling, de vorming van een streekomroep, de strategische duurzaamheidsagenda, de uitgangspunten voor de ontwikkeling van het Valkenburgse meer en omgeving en de gebiedsvisie voor de Mient Kooltuin.


Vanwege de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen vergadert de raadscommissie via een videoverbinding.