Meer mensen nodig tijdens verkiezingen

Op woensdag 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen en ook die zullen anders gaan dan gewoonlijk. Om het risico op verspreiding van Covid-19 op de verkiezingsdag klein te houden, worden er allerlei maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat het voor kiezers veilig is om te stemmen en het voor stembureauleden veilig is om hun werk te doen in de stemlokalen.


Zo zal er in ieder stemlokaal een extra stembureaulid aanwezig zijn om te kijken of het niet te druk wordt in het stemlokaal.

Dat betekent, dat gemeenten meer mensen nodig hebben. Per stembureau moeten er wettelijk 3 personen aanwezig zijn. Vanwege de coronamaatregelen worden dat er 4 per stembureau.

Katwijk benoemde al jaren 4 leden per stembureau en dat worden er dit jaar 5. ‘Dit geeft wat lucht met pauzes etc.’

Er zijn 35 stembureaus en met 5 leden per bureau komt dat neer op 175 personen.

De gemeente Katwijk is al sinds november bezig met het inventariseren van hulp tijdens de verkiezingen. ‘Op dit moment hebben we voldoende stembureauleden, maar in verband met corona is het belangrijk ook een goede reservelijst op te bouwen met 30 tot 40 personen’, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Daarnaast zijn er minimaal 140 tellers nodig (4 per stembureau) en ook hier ongeveer 30 tot 40 reserveleden.

‘We zijn redelijk op weg qua aanmeldingen, maar aanmelden kan altijd’, aldus de woordvoerder. Aanmelden kan via verkiezingen@katwijk.nl



Paarden ‘terecht’; maar gemeente handhaaft aangifte

De gemeente is niet van plan de aangifte van diefstal van het paardenkunstwerk ‘Vensters van het landschap’ in te trekken. Het kunstwerk, bestaande uit drie stalen paarden, stond langs de Tjalmaweg (N206) en werd eind november gestolen. De daders hebben zich anoniem gemeld bij de provincie. Het kunstwerk zou ‘door omwonenden in opslag zijn geplaatst’, aldus gedeputeerde Floor Vermeulen (VVD).

Vermeulen laat verder weten dat de provincie de paarden snel op hun plek wil krijgen langs de nieuw te bouwen ongelijkvloerse aansluiting Valkenburg-West. Wie er precies verantwoordelijk is voor de verdwijning van de paarden is niet bekend. Ook niet waar de paarden zijn opgeslagen.


Voor de gemeente is de anonieme bekentenis geen reden om de aangifte in de trekken. ‘De gemeente heeft uit de media vernomen dat de paarden ergens veilig in een opslag verblijven', laat een woordvoerder weten. ‘We weten niet of de paarden in goede staat zijn en hopen ze snel weer ongeschonden terugkrijgen. Op dit moment zien wij geen aanleiding om de aangifte die aannemer Boskalis heeft gedaan en de aanvulling die wij daar vanuit de gemeente hebben laten opnemen, te wijzigen.'