Spinozahuis geregistreerd in het Museumregister

Het Spinozahuis te Rijnsburg is sinds oktober geregistreerd voor de museumkaart. Om dit voor elkaar te krijgen is er door vrijwilligers veel werk verricht.


Denk daarbij aan opstellen van een collectiebeleidsplan, dat een van de 17 museumnormeringen was waaraan te moeten voldoen. In genoemd beleidsplan is er ook aandacht voor jeugd.

De Universiteit van Amsterdam (UvA) is om hulp gevraagd bij registratie van het boekenbezit van het Spinozahuis. Een zevental studenten is hier geruime tijd druk doende mee geweest. Hun rapport is inmiddels aangeboden aan de Vereniging Het Spinozahuis.

Er is nu een registratie in een centrale data base. (Memorix). Denk dan aan de boekenlijst uit 1677, en boeken in WOII in Duitsland.

Deze Museumregistratie is van groot belang omdat hiermee nog meer naamsbekendheid aan dit prachtige kleine museum gegeven kan worden.


Misschien ten overvloede maar door deze registratie is ook de Museumjaarkaart geldig.

Het Spinozahuis is geopend van maandag t/m zaterdagmiddag 13.00 uur tot 17.00 uur.


Lionsclub Rijnsburg-Valkenburg maakt drie goede doelen blij

Vlak voor Kerst werden drie goede doelen blij gemaakt met een mooi bedrag. Lionsclub Rijnsburg-Valkenburg vierde in 2020 het dertigjarige bestaan. Vanwege de lockdown kon het geplande galafeest niet door gaan. Desondanks wisten de Lionsleden toch € 14.000,- bijeen te brengen.


De cheques werden uitgereikt door Leo Steijger, voorzitter van de lustrumcommissie: ‘De ontvangers reageerden enthousiast en hadden niet verwacht dat door het afgelasten van het galafeest ze nog op een bedrag konden rekenen’.


Een bedrag van € 5600,- werd overhandigd aan het echtpaar Lobat en Maarten Kraaijenoord van gezinshuis “De Stal” in Rijnsburg. Zij zetten zich als pleegouders in voor kinderen die tussen wal en schip dreigen te vallen. Beide geloven ze in de kracht van koppelplaatsing, hetgeen inhoudt dat bij voorkeur broertjes en zusjes uit één gezin in één pleeggezin worden geplaatst. Het gevoel van veiligheid van de kinderen wordt hierdoor enorm verhoogd. Op dit moment voeden zij naast hun eigen twee zonen tevens vier pleegkinderen op, en vinden begin dit jaar nog eens twee kinderen een plaatsje in “de Stal”. Het bedrag zal worden benut voor de aanschaf van meubels in hun nieuwe onderkomen in Rijnsburg.


De tweede cheque van € 4200,- werd uitgereikt aan Thijs van Rhijn van de World Servants. Deze groep jongeren uit Rijnsburg helpen de Lions regelmatig met de grotere evenementen zoals de Flowerparade. Zij sparen op dit moment voor een kleuterschool in Rwanda die ze dit jaar willen bouwen. Het doel is €60.000 bijeen te krijgen, hetgeen zeer waarschijnlijk gaat lukken. Met de investering in onderwijs wordt een sneeuwbaleffect beoogd die een positieve impuls gaat geven aan de lokale gemeenschap.


De derde cheque van € 4200,- werd uitgereikt aan Koos van Rhijn, penningmeester van de vereniging HCHWA-D, oftewel de Katwijkse Ziekte. De schenking zal besteed worden aan het BATMAN onderzoek, het eerste medicijnonderzoek dat de vereniging betaalt. Gebleken is dat de reactie op een bepaald eiwit in de hersenen een bloeding kan veroorzaken. Het beoogde medicijn zou dit mogelijk kunnen remmen.

Het LUMC werkt hieraan, samen met de universiteiten van Boston en Perth. Koos is al 12 jaar aan de vereniging verbonden en is enthousiast over dit onderzoek.



DURF in 2021

Ingezonden n

Laten we in gezamenlijkheid hopen dat 2021 het jaar wordt waarin de zekerheid terugkeert en we weer terug kunnen naar het oude normaal. Tot die tijd zullen de drie raadsleden van DURF hun vertegenwoordigende taak zo goed als mogelijk vervullen.


Sonny Spek: ‘Ik ga mij voornamelijk bezighouden met de Regionale Energiestrategie. In deze strategie wordt bepaald waar de windmolens en zonneweides gaan komen om te voldoen aan de gestelde duurzaamheidsdoelen. Het levert een ingewikkelde discussie op, want vrije grond in onze regio is schaars. Energie en duurzaamheid wordt in 2021 voor mij het grote onderwerp.


Daarnaast ben ik benieuwd naar de plannen om meer grip op Airbnb en de woningmarkt te krijgen in onze gemeente. Ook als het gaat om de zogenoemde ‘hoogbouwvisie’ die wordt opgesteld: de wooncrisis in onze gemeente moet worden tegengegaan en doeltreffend beleid is daar voor nodig.’

Danny Dubbeldam: ‘De komende weken gaan we het grondstoffenbeleid voor de komende jaren vaststellen. Het college pleit voor diftar, een systeem waarbij vanaf de bron wordt gescheiden. Namens DURF maak ik mij sterk voor nascheiding. Dit omdat nascheiding van afval beter is voor de portemonnee, milieu en de burger. Wij zullen hier de komende tijd u over berichten.

De afgelopen jaren zagen we dat de uitgaven voor de jeugdzorg snel stijgen. In oktober hebben we de wethouder dringend gevraagd om kritischer te kijken naar de aanpak van zorgaanbieders en dat er meer ingezet wordt op maatwerk. De kwaliteit is voor ons erg belangrijk. Komend jaar zal ik mij dan ook blijven focussen op dit dossier.’

Arie van Rooijen: 'DURF blijft zeer kritisch kijken naar de uitgaven (en inkomsten). Grote projecten zoals bebouwing Valkenhorst en de energietransitie gaan grote financiële risico's met zich meebrengen. Dat is niet alleen merkbaar voor de financiën van de gemeentekas, maar ook direct voor u. Risico's die beheersbaar kunnen blijven door de verantwoordelijken aan te blijven spreken en niet alleen achteraf.'