Peter van der Plas (rechts) in actie bij de berging van het Duitse zeiljacht. | Foto: KNRM Katwijk
Peter van der Plas (rechts) in actie bij de berging van het Duitse zeiljacht. | Foto: KNRM Katwijk Foto: KNRM Katwijk

KNRM neemt afscheid van bemanningsleden Arie van Dijk en Peter van der Plas

Trieste momenten blijven                het sterkst in de herinnering

Twee vrijwilligers van station Katwijk van de KNRM stopten met de jaarwisseling als bemanningslid. Samen stonden ze voor ruim 30 jaar beschikbaarheid om, veelal onder slechte weersomstandigheden, zee te kiezen en assistentie te verlenen. Eén van hen, Arie van Dijk, combineerde het reddingswerk met de professionele hobby als fotograaf die hem landelijke bekendheid bezorgde. Hierdoor legde hij in de loop der jaren uniek beeldmateriaal vast en maakte door een klik inzichtelijk wat dit vrijwilligerswerk in essentie inhoudt: er zijn op het moment dat iemand vecht voor zijn leven.


Door Aad van Duijn


Nadat hij zijn gehele jeugd in Katwijk op vakantie was geweest, besloot Arie van Dijk op latere leeftijd hier definitief te gaan wonen. Inmiddels werkt Arie op de meldkamer van de Ambulancezorg Hollands Midden, waar hij in deze regio onder andere de inzet van ambulances aanstuurt, nadat hij zelf jarenlang werkzaam was als chauffeur op een ziekenauto.


‘Het was min of meer toeval dat ik betrokken raakte bij het station Katwijk. Ik maakte wat vaker foto’s bij het lanceren van de reddingboot en raakte in gesprek met de toenmalige schipper Hugo van Duijvenbode. Station Katwijk zocht nog een pr-coördinator en omdat ik behalve het maken van foto’s ook weleens schreef voor lokale weekbladen, maakte me dat geschikt, vonden de schipper en de plaatselijke commissie. Zeker toen ik vanaf 2003 ook actief werd op een ambulance.’


Landelijk

‘Het betrof geen vrijblijvende vorm van vrijwilligerswerk. Om actief op de reddingboot ingezet te kunnen zijn als bemanningslid zijn meerdere vormen van opleiding verplicht. De KNRM bood me die kans en zorgde voor het gehele opleidingstraject, inclusief diverse specifieke trainingen. Daarbij werkt de reddingmaatschappij met perfect materiaal en een optimale uitrusting. Dat gold bijvoorbeeld ook voor mijn laarzen van maat 50 en het overlevingspak waar ik met ruim twee meter lengte perfect in pas.’


De welbespraakte Van Dijk paste goed in het team. Behalve de taak van bemanningslid coördineerde hij de berichtgeving. Mede door zijn bijzondere foto’s, viel dat werk op bij de directie van de KNRM. ‘Inmiddels maakte ik talloze foto’s van bijzondere acties en momenten op bijna alle stations van de reddingsmaatschappij. Dit fotowerk vindt men terug op kalenders, de periodieken en digitale forums van de KNRM.’ Trouwens, Arie stond met veel foto’s van het reddingswerk eveneens in landelijke kranten, zoals de Telegraaf.


Onverwachts

‘Het aantal keren dat ik bij een alarm ingezet ben, overschrijdt ruim het aantal van tweehonderd (het totaal aantal acties bedroeg 237). Evenzo vaak momenten van concentratie en betrokkenheid. Daarbij brachten we 142 mensen veilig aan wal en 17 dieren. Je rukt uit als team met ieder een aparte taak, die door oefenen en bespreken goed op elkaar afgestemd raakt. Meestal zijn het momenten, die onverwachts zijn. Juist dat kenmerkt het vrijwilliger zijn bij de reddingboot.’


‘Bijzondere actie? Te veel om op te noemen. Trieste momenten waar hulp (net) te laat kwam, blijven het sterkst in de herinnering hangen. Bijzonder was de berging van een jachtje met noordwest 8. De Duitse bemanning zat er – figuurlijk – geheel doorheen. Het aan boord komen en hulp bieden, was een bijzonder moment. Uiteindelijk konden we het scheepje de haven van Scheveningen binnenslepen.’


Trainingen

Ook de nautisch opgeleide motordriver Peter van der Plas stopte met de jaarwisseling na 13,5 jaar als vrijwilliger. Naast de verantwoordelijkheid voor de voorstuwing, zorgde hij met de bemanningsleden voor het technisch onderhoud van de reddingboot.


De komende maanden begeleidt hij de nieuwe motordrijver nog met diverse handelingen. Behalve het er zijn bij acties en het oefenen, is het de taak van de vrijwilligers het materiaal optimaal en direct inzetbaar te houden.


Alhoewel Van Dijk stopt als bemanningslid en binnen de commissie communicatie & fondswerving van station Katwijk, blijft hij landelijk als fotograaf ingezet en verzorgt hij nog meerdere trainingen aan (nieuwe) bemanningsleden over de samenwerking met de ambulances en het professionele communicatiemiddel C2000.


Afscheid

Van beiden vrijwilligers wordt officieel afscheid genomen, zodra de coronabeperkingen dat toelaten.

Arie van Dijk, bemanningslid én fotograaf. | Foto: KNRM Katwijk