De initiatiefnemers bij de nieuwe AED. | Foto: pr
De initiatiefnemers bij de nieuwe AED. | Foto: pr Foto: pr

AED in de Bestevaerweg

In de Bestevaerweg in Katwijk aan Zee is recent een AED (defibrillator) geïnstalleerd. Aanleiding was een hartstilstand, die een van de bewoners afgelopen zomer had gekregen. Een aantal buurtbewoners heeft daarop de handen ineengeslagen en besloten om een actie op te starten, zodat ook in de Bestevaerweg een AED kon worden geplaatst.


Uit inventarisatie bleek dat meer dan 90 procent van de buurtbewoners wilden meedoen aan de actie, wat voor het buurtcomité een enorme stimulans betekende om door te gaan. Na de schriftelijke toezeggingen van de medebewoners van de Bestevaerweg met een totaalbedrag hoger dan de aanschafkosten, kon de actie worden aangemeld bij BuurtAED.nl, een gezamenlijk initiatief van de Hartstichting en Philips. Door Philips wordt een flinke korting verleend op voorwaarde dat binnen een maand vanaf de startdatum van de inzamelingsactie het vereiste bedrag wordt opgehaald. Door Procardio wordt dan ook de eerste vijf jaar in het onderhoud van de AED voorzien.


Na de definitieve start van de actie in de Bestevaerweg bleken binnen 14 dagen de benodigde gelden bijeen te zijn gebracht en kon de bestelling worden geplaatst. Daarnaast werd ook een mooie bijdrage verkregen van Fonds 1818. Een van de buurtbewoners was bereid om de AED aan de muur van zijn woning te monteren, centraal gelegen in de Bestevaerweg.


De AED is inmiddels klaar voor gebruik. Bij de inzameling van de benodigde gelden is het van belang ook rekening te houden met de montagekosten en de elektriciteitskosten voor een periode van vijf jaar, zodat alles tegelijk in één inzamelingsronde kan worden geregeld. Het buurtcomité is blij met de positieve insteek van de buurtbewoners.



Afhaalservice in hoofdbibliotheek

Bibliotheek Katwijk is gestart met een afhaalservice voor leden bij de Hoofdbibliotheek.


Op maandag- tot en met vrijdagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur zijn de vooraf aangevraagde/gereserveerde boeken af te halen bij de Hoofdbieb aan de Schelpendam. Boeken inleveren mag ook.

Het doel van de lockdown is om contacten tussen mensen tot een minimum te beperken. De afhaalservice wordt dan ook zorgvuldig georganiseerd binnen de geldende veiligheidsmaatregelen.