Het Kerkhaventje naast de Oude Kerk in de Andreaswijk waar Kees Guijt ervaart dat kerkenwerk in coronatijd heel anders is. | Foto: pr
Het Kerkhaventje naast de Oude Kerk in de Andreaswijk waar Kees Guijt ervaart dat kerkenwerk in coronatijd heel anders is. | Foto: pr Foto: pr

Kees Guijt is stagiaire bij Andreaswijk

‘Mijn passie is mijn geloof!’

Het viel tussen de andere berichten in het kerkblad bijna niet op: een stagiaire in de Andreaswijk. Reden om kennis te maken met die 23-jarige, geboren en getogen Katwijker. Kees Guijt.


Door Leo Roosjen

Ondanks zijn jeugdige leeftijd heeft Kees al een hele carrière achter de rug. Na de middelbare school volgde hij eerst een Hbo-studie bedrijfskunde, die hij medio 2019 succesvol afsloot. Hij werkte een jaar in de bancaire wereld.

Hoewel Kees christelijk is opgevoed, breekt God pas begin 2019, aan het einde van zijn studie bedrijfskunde, door in zijn leven. Hij komt, zoals hij dat zelf zegt: ‘na een krachtige ervaring met God op mijn 21e’ echt tot geloof.

‘Daarna kwam de vraag steeds vaker bij mij op: hoe kan ik gebruikt worden voor het Koninkrijk van God? Om daar het antwoord op te vinden, kostte veel gebed met de vraag: wat wil God van mij? Mijn geloof maakte een vernieuwingsproces door en kreeg meer diepgang. Ik moest getuigen van die bevrijdende Boodschap.

Nee, mijn omgeving reageerde niet afwijzend of verbaasd op de stap, die ik zette. Ook vrienden, die niet veel met geloof hebben, reageerden positief en we kwamen soms tot mooie, diepgaande, gesprekken. Met de inschrijving, afgelopen september, voor de theologische studierichting op de Christelijke Hogeschool Ede zette ik de volgende stap.’


Kerkenwerk anders

De studie is een combinatie van theorie en praktijk. Het praktijkgedeelte doet Kees in Katwijk bij de Andreaswijk.

In coronatijd is het kerkenwerk ook heel anders. Veel kerkelijke activiteiten liggen stil. Alles moet veilig en op afstand gebeuren. Gelukkig zijn er een aantal activiteiten, die doorgang kunnen vinden en waar Kees bij betrokken is. Zo werkt hij mee aan de catechisaties, het kringwerk en indien gewenst bezoekwerk.

Kringwerk netjes binnen de randvoorwaarden, die hieraan gesteld zijn en bezoekwerk altijd op afstand en alleen met uitdrukkelijke instemming van de betrokkene.


‘Tijd voor bezinning’

‘Het is een bijzondere tijd. Een tijd voor bezinning. Anderzijds de druk om zoveel mogelijk alles door te laten gaan. De vraag doemt op, is wat we deden het juiste of zijn er andere vormen? Er ontstaan nieuwe initiatieven. Zullen die beklijven of gaan we straks weer naar het oude normaal? Hoewel ik moeite heb met die term ‘naar het oude normaal’. Ik kies liever voor een vernieuwd normaal, waarin we goede initiatieven uit het coronatijdperk inpassen in een vernieuwd gemeente-zijn. Het zou een verrijking kunnen geven. Misschien is dit ook een tijd om zaken, die we in Katwijk als vanzelfsprekend achten, eens tegen het licht te houden.’



In coronatijd is het kerkenwerk ook heel anders

Kees opleiding speelt zich ook af onder een coronaregiem. De colleges zijn digitaal. Op zich vindt hij dat jammer, want daardoor mis je de onderlinge gesprekken en discussies.


Gelukkig hebben ze eenmaal per kwartaal een gezamenlijke themadag in Ede, waar je met elkaar toch diepgaande gesprekken kunt hebben over het geloof of de leerstof.


‘Met elkaar spiegelen van je eigen geestelijk leven met wat je in de studie aangereikt krijgt.’


Beroepsgerichte opleiding

De Hbo-opleiding Theologie duurt 4 jaar en is meer beroepsgericht dan universitaire opleidingen. Er wordt minder aandacht besteed aan de klassieke talen. Wel wordt aangeleerd hoe de bronteksten m.b.v. woordenboeken ontsloten kunnen worden. Het praktijkgerichte is terug te vinden bij de uitgebreide aandacht voor vakken als psychologie, sociologie en mensgerichte communicatie.

Voor Kees geldt, dat hij zijn roeping kan volgen en deze studie afrondt. Daarmee kan hij van zijn passie zijn beroep maken. ‘En mijn passie is mijn geloof!'

‘Het gaat om de boodschap’

Mijn laatste vraag was even poseren voor een foto. Zijn besliste antwoord was: ‘dat doe ik niet. Het gaat niet om mij maar om de Boodschap. Als de mensen een foto van mij willen zien, staat die in de wijkgids van de Andreaswijk en LinkedIn profiel . Dat is functioneel. Zoek maar naar onderwerpen, die spreken voor het Christelijk geloof.'


Ik kon alleen maar respect hebben voor zijn standpunt.