Cornelis Ludovicus Baron van Wijkerslooth. | Foto: pr
Cornelis Ludovicus Baron van Wijkerslooth. | Foto: pr Foto: pr

Baron van Wijkersloothstraat


Namen duiden verleden

Straatnamen vertellen vaak iets over het verleden. Het gaat daarbij om historische namen die bepaalde buurten en of streken aangeven, of de naam van een persoon die in het verleden belangrijk was.


Door Aad van Duijn

De naam Baron van Wijkerslooth komt in de regio veelvuldig voor. Bekend is de benaming van het bos en de zorginstelling in het nabije Oegstgeest, waar ook meerdere (oudere) Katwijkers soms voor een periode van herstel, onderdak vinden. Lokaal verwijst de naam Baron van Wijkersloothstraat naar een kleine straat richting de Sandtlaan met een gering aantal, recent na een renovatie vernieuwde, woningen.


Deze straatnaam staat in verbintenis met de vlakbij gelegen ‘restanten’ van de huidige Wilbert en de voormalige ‘Heerenschool’. De geschiedenis van dit Rooms-katholiek centrum is rijk, interessant en meermaals verwoord in lezenswaardige artikelen, die onder andere geplaatst stonden in De Katwijksche Post.


De adellijke familie Van Wijckerslooth (soms met ‘k’ in plaats van ‘ck’) kent meerdere telgen die verwantschap hebben met onze streek. De naamgever van de in Katwijk aan de Rijn gelegen straat, vlakbij het oude tolhuis en de voormalige groenteveiling, is van priester en professor Cornelis Ludovicus Baron van Wijkerslooth. Hij kocht in de eerste helft van de negentiende eeuw het beboste grondstuk aan de Overrijn en stichtte daar een opleidingsinstituut. Ook toen al gold het adagium ‘kennis is macht’.

Het initiatief paste bij de beweging om katholieken ook gelijke rechten te gunnen, zoals dat bij wet door Thorbecke in 1848 definitief geregeld werd.

De in Haarlem geboren priester (en bisschop) overleed op 10 november 1851 in Duinzigt, schuin tegenover het genoemde zorgcentrum in Oegstgeest. Hij was toen 65 jaar oud.

De Baron van Wijkersloothstraat. | Foto: Aad van Duijn