Christelijke Opleidingsschool, waar kinderen gelukkig zijn

Ingezonden n


Bij deze sturen wij een reactie op de brief van Rindert Venema in De Katwijksche Post van van 24 december jl. Venema ziet het gebouw van de Christelijke Opleidingsschool aan de Parklaan het liefst vandaag nog afgebroken. Hij vergelijkt de school met een huis uit 1955 dat nooit veranderd is, zoals ze staan in het Openluchtmuseum in Arnhem.


Sorry, meneer Venema, maar dit soort huizen zijn er nog steeds. En ze hoeven niet te worden afgebroken. Bij de Christelijke Opleidingsschool komt daar nog bij dat school en gymzaal mooi opgaan in de omliggende bebouwing.


Meneer Venema, uw betoog lijkt wel één grote trukendoos. Zo heeft u het over het schoolplein dat niet meer zou voldoen aan de huidige eis van minimaal 600 vierkante meter. Nou, meneer Venema, dat komt door die lelijke nieuwbouw die ze daar ooit gepleegd hebben. Wij gaan ervan uit dat bij de restauratie van de school als gemeentelijk monument dit aanhangsel verwijderd wordt en het plein zijn oude allure weer terugkrijgt. Dan is het weer een groot plein, waarop de kinderen kunnen spelen!


Meneer Venema, het is gewoon niet waar dat kinderen op deze school vol licht en ruimte niet zouden kunnen functioneren. De Christelijke Opleidingsschool is een prima schoolgebouw, waar al generaties lang prima onderwijs wordt gegeven en genoten. En wat zo leuk is: bij restauratie wordt de school nog mooier dan zij al is. Zo zullen de karakteristieke metalen kozijnen worden teruggeplaatst. Deze kozijnen zijn een stuk dunner dan de kunststof kozijnen die er later in gezet zijn en laten weer net zoveel licht binnen als er vroeger naar binnen kwam in deze o zo zonnige school.


Het mooie aan de Christelijke Opleidingsschool is dat veel van de oude, naoorlogse elementen nog aanwezig zijn: het trappenhuis, de kenmerkende gevlamde terrazzoachtige vloeren, de binnenramen tussen de klaslokalen en de hal. Het is allemaal nog prachtig en in een prima staat.


De Christelijke Opleidingsschool had altijd het beste onderwijs van Katwijk en was een school waar je met veel plezier iedere dag naartoe ging. Een echte school, een school waar het voor je gevoel altijd zomer was, en waar we veel geleerd hebben. Want wat een functioneel gebouw was dat! Nog net als nu!


Wij roepen iedereen op de petitie voor behoud van de Christelijke Opleidingsschool te tekenen op www.petities.nl.


Leendert de Vink

Adri van Beelen

oud-leerlingen

Christelijke Opleidingsschool


PS Een uitgebreide versie van deze brief is te vinden op

www.huizezeezicht.blogspot.com.



Corona-update Katwijk

Besmettingen nog hoog

343 nieuwe besmettingen met het coronavirus telde Katwijk vorige week. Dat zijn er ruim 60 minder dan een week eerder, maar nog altijd aan de hoge kant.

Dat vindt ook de gemeente. 'Het aantal besmettingen daalt iets, maar helaas blijven de besmettingscijfers in de gemeente Katwijk hoger dan in omliggende gemeenten.'

Het besmettingspercentage lag vorig week in Katwijk nog op 18,3 procent, bijna 5 procent hoger dan het gemiddelde in de regio Holland Rijnland (13,7 procent). Er werden vorige week ook vijf Katwijkers opgenomen in het ziekenhuis en één plaatsgenoot overleed aan het virus.

Afgelopen maandag werden 30 Katwijkers positief getest en dinsdag 16. Daarmee lijkt zich ook in Katwijk een verdere daling af te tekenen.