Henk Binnendijk met op de achtergrond de beoogde locatie voor nieuwbouw. | Foto: pr
Henk Binnendijk met op de achtergrond de beoogde locatie voor nieuwbouw. | Foto: pr Foto: pr

Bezwaar Parkmanagement tegen nieuwbouw aan Taanderstraat

De Brug Kringloop onderzoekt uitbreiding

De Brug Kringloop barst op haar huidige locatie aan de Heerenweg in ’t Heen in Katwijk uit haar voegen. Veel inwoners van Katwijk zien graag dat hun gebruikte spullen een tweede kans krijgen, én er zijn veel mensen die geregeld rondkijken in het ruime aanbod van de kringloopwinkel. Het bestuur van de kringloopwinkel heeft plannen voor een nieuwe locatie, maar de voortgang daarvan wordt gehinderd door bezwaren van de ondernemersvereniging van ’t Heen en een individuele ondernemer. Daarom onderzoekt het bestuur nu een tijdelijke tweede locatie.


‘We hebben een mooi plan voor een nieuw gebouw op een nieuwe locatie’, vertelt coördinator Henk Binnendijk van De Brug Kringloop. ‘Op de hoek van de Taanderstraat en de Wagenmakerstraat, hemelsbreed 500 meter van onze huidige locatie, ligt een stuk grond waar we een modern en functioneel gebouw willen neerzetten. Daar kunnen we de verkeersstromen, bezoekersaantallen en parkeren veel beter organiseren dan op onze huidige locatie, waar bezoekers geregeld hinder veroorzaken voor onze buren. En wat ideaal is, deze plek ligt tegenover de ingang van de milieustraat. Het gemeentebestuur staat helemaal achter onze plannen.‘


Oplossing

‘Maar ja,’, vervolgt Binnendijk, ‘Parkmanagement Katwijk, belangenbehartiger voor de bedrijven op de bedrijventerreinen ’t Heen en Klei Oost, en een toekomstige buurman aan de Wagemakerstraat liggen dwars. Binnenkort komt het zelfs voor de rechter.’ Het bestuur van de kringloopwinkel is van mening dat de beoogde nieuwbouw een uitstekende oplossing is voor de overlast op de bestaande locatie, én dat de kringloopwinkel dan nog beter tegemoet kan komen aan de vraag uit de samenleving. ‘Binnendijk: ‘Er is veel vraag uit de Katwijkse gemeenschap voor wat wij bieden. Het past ook in het duurzaamheidsdenken dat we ons allemaal eigen moeten maken’.


Tijdelijke uitbreiding

Omdat de gang naar de rechter de nieuwbouwplannen nogal vertraagt, onderzoekt het kringloopbestuur tijdelijke alternatieven. Binnendijk: ‘We denken erover om een tweede locatie te openen. We hebben nu ons oog laten vallen op een leegstaand pand aan de Heerenweg. Dat zouden we dan kunnen gebruiken voor inname van goederen, of voor verkoop van grotere spullen, zoals meubels. Ideaal is dat niet, zo’n tweede locatie. Maar ja, doorgaan zoals het nu gaat, kan ook niet. Bovendien belemmert onze krappe behuizing onze groei. Maar liever gaan we vol voor nieuwbouw.’


Bezwaar

Parkmanagement Katwijk heeft bezwaar aangetekend tegen de nieuwbouw uit vrees voor onder meer verkeeroverlast, omdat de kringloopwinkel per dag tussen de 600 en 800 bezoekers krijgt. Een aantal dat volgens het bestuur van die belangenorganisatie kan leiden tot veel verkeersbewegingen en vormen van parkeeroverlast. ‘Zeker op een bedrijventerrein dat niet ingericht is voor deze extra bezoekers in een gebied waar ook al de Milieustraat ligt.’

Parkmanagement heeft als alternatief de voormalige vestiging van de Gamma aan de Ambachtsweg geopperd en onderzocht de mogelijkheid om de locatie van het voormalige DVS-gebouw te bestemmen voor de Kringloopwinkel. Bij die laatste locatie zou het verkeerstechnisch zo ontsloten moeten worden, dat er een directe verbinding komt vanaf de oprit N206 (richting Haarlem) en een aansluiting op de rotonde van de Ambachtsweg.



Vanavond online

Informatieve sessie streekomroep

De gemeenteraad houdt vanavond, donderdag 14 januari, tussen 19.30 en 20.30 uur een informatieve sessie over Vorming streekomroep.


RTV Katwijk en Bollenstreek Omroep willen per 1 januari 2021 in een federatieve vorm samenwerken op weg naar een fusie tot één streekomroep. Beide omroepen hebben een gezamenlijk beleidsplan en meerjarenbegroting opgesteld. Bollenstreek Omroep wordt gehuisvest in het pand van RTV Katwijk, waarvoor een kleine verbouwing nodig is. De gemeenten in de Duin- en Bollenstreek gaan alle kosten evenredig betalen. Het college vraagt de raad €75.000 voor de verbouwing beschikbaar te stellen.

In de sessie van vanavond kunnen inwoners en betrokkenen die zich daarvoor hebben aangemeld, meepraten. De raadsleden stellen vragen en geven nog geen standpunt. Naar verwachting volgt het politieke debat op 28 januari en neemt de gemeenteraad op 18 februari een besluit over de bestuurlijke afspraken. De publieke tribune in het gemeentehuis is gesloten.

De vergaderingen zijn live te volgen via katwijk.raadsinformatie.nl