Burgemeester Visser: 'Het aantal besmettingen is veel en veel te hoog.' | Foto: Marc Wonnink.
Burgemeester Visser: 'Het aantal besmettingen is veel en veel te hoog.' | Foto: Marc Wonnink. Foto: Marc Wonnink

Burgemeester herhaalt oproep:

‘Ga nou niet op bezoek bij opa en oma’

Het is onbegrijpelijk dat er relatief zo veel Katwijkers besmet raken met het coronavirus. De Katwijkse burgemeester Cornelis Visser doet een hernieuwde oproep om de komende tijd niet naar familie op bezoek te gaan. In de wekelijkse update met allesoverkatwijk.nl bespreekt de burgemeester de hoge besmettingscijfers, maar ook de vaccinatiemogelijkheden.


Door Marc Wonnink

‘We gaan positief de toekomst tegemoet. Het is goed nieuws dat de eerste mensen in het ziekenhuis zijn gevaccineerd, maar we zijn er nog niet. Helaas, het aantal besmettingen is veel en veel te hoog.’ De sociale cultuur van Katwijk is zodanig dat een hoog percentage besmettingen plaatsvind in de privésfeer. ‘Aan de ene kant is het heel mooi dat we zo op de familie gericht zijn, aan de andere kant is het een geweldig risico. We besmetten elkaar. Het aantal besmettingen in Katwijk is echt veel te hoog in vergelijking met de regio. Ik vind dat zorgwekkend.’


De burgemeester doet een hernieuwde oproep om niet op bezoek te gaan. ‘Mensen gaan op bezoek, en besmetten elkaar. Dat kan ook zonder dat je het doorhebt. Er zit een sterke sociale cultuur en sociale druk om op bezoek te gaan. Dat is altijd onze kracht, maar ditmaal moeten we het echt op een andere manier doen. Ga niet naar binnen, je besmet anderen.’


Bestuurlijk kan de gemeente niet veel meer doen. ‘We zijn aan het nadenken of we meer kunnen doen, maar iedereen kent het verhaal wel. Doe het nou niet.’


Vaccinatie

Inmiddels worden ziekenhuismedewerkers gevaccineerd. Bij het Holiday Inn in Leiden worden straks zorgmedewerkers gevaccineerd. Dat moet een locatie zijn die er geschikt voor is vanwege de -70 graden waarop het virus bewaard wordt en om mensen een kwartier in de gaten te houden of ze geen allergische reactie krijgen.

In een later stadium wordt ook de ‘gewone’ bevolking gevaccineerd. Het is nog niet geheel duidelijk waar dat gaat gebeuren. ‘Het wordt waarschijnlijk één locatie in de Duin- en Bollenstreek.’ Voor de oudere inwoners zal er waarschijnlijk iets geregeld worden via de huisarts. ‘Voor de mensen die wel mobiel zijn, die kunnen zonder problemen een stukje reizen.’ ‘Er wordt nog naar gekeken.’



Rijnland wil exploitatie van Katwijks bellenscherm voor z’n rekening nemen

Het Hoogheemraadschap van Rijnland wil de exploitatie (ruim 400.000 euro) van de zogenoemde Limes Bubble Barrier, een bellenscherm bij het gemaal in Katwijk waarmee plastic uit het water wordt gehaald, voor zijn rekening nemen. Dat voorstel legt het Rijnland-bestuur woensdag 27 januari voor aan het algemeen bestuur van het waterschap.


De Limes Bubble Barrier is een initiatief van Stichting Coast Busters, het burgerinitiatief waarbij onder andere Jutters Katwijk en Straatjutters Katwijk nauw betrokken zijn. Rijnsburger Louis van Schie is daar initiatiefnemer van. Die begon ruim drie jaar geleden met het wekelijks opruimen van plastic van het strand in Katwijk en dat doet hij nog steeds met een aantal medestanders. Op zijn initiatief wordt er ook regelmatig op straat gejut naar plastic afval.

De steun van Rijnland is belangrijk en een steun in de rug van Coast Busters, die voor de financiering van het bellenscherm moet zorgen. De kosten daarvan zijn begroot op 689.000 euro. Een flink deel daarvan is al toegezegd en wordt gefinancierd door de deelnemende gemeenten, een bijdrage uit het groenfonds van Holland Rijnland, bijdragen van sponsoren, fondswerving, giften, enz. Er resteert nog een tekort van bijna drie ton. Er wordt daarom ook nadrukkelijk gezocht naar financiering vanuit marktpartijen.


Rijnland financiert de aanschaf van het bellenscherm dus niet mee, maar wel de kosten voor de exploitatie van het systeem, ruim 4 ton. Als voorwaarde voor die bijdrage stelt Rijnland dat de kosten voor de investering volledig zijn gedekt.


Werking Bubble Barrier

De Limes Bubble Barrier bestaat uit een buis met gaten erin, waardoor lucht wordt gepompt. Door die buis op de bodem te leggen van het Uitwateringskanaal, voor het Katwijks gemaal, ontstaat er een bellenscherm van lucht. De bellen zorgen ervoor dat plastic (en ander afval) naar het oppervlak van het water wordt gebracht. Door de buis diagonaal op de bodem te leggen, drijft het afval via een natuurlijke stroom naar de kade, waar het afval wordt opgevangen en wordt afgevoerd.


De Bubble Barrier is een beproefd concept en wordt elders op de wereld gebruikt bij onder andere jachthavens om te voorkomen dat afval en olie wegstroomt richting open water. Het concept is in Nederland omgebouwd tot afvangsysteem voor plastic in watergangen.


De Bubble Barrier wordt getest bij de AWZI Wervershoof (Hollands Noorderkwartier) op het verwijderen van microplastics en Westerdok (gemeente Amsterdam en Waternet) op het verwijderen van zwerfvuil. Deze pilots zijn net gestart.


De Limes Bubble Barrier kan de eerste volledig operationele installatie worden.

De verwachting is dat dit internationaal belangstelling zal krijgen en internationale delegaties naar Katwijk komen om kennis te nemen van deze innovatieve aanpak.