Boomklever. | Foto: René van Rossum
Boomklever. | Foto: René van Rossum Foto: René van Rossum

Natuur en gezondheid

Op en neer met de boomklever

Diverse onderzoeken in binnen- en buitenland hebben het inmiddels bewezen: in een groene omgeving zijn mensen niet alleen gelukkiger, maar ook gezonder. Tijdens een wandeling door de natuur komen mensen tot rust en herstellen ze van stress of overbelasting.


Door Marc Janssen, Duinbehoud

Ook in de wintermaanden is een wandeling door de natuur aan te raden. Er is van alles te zien en te beleven. Nu de bladeren van de bomen zijn gevallen kun je de bosvogels goed waarnemen, ook zonder verrekijker. Iedereen kent de roodborst die in de wintermaanden in de stadstuintjes is te vinden, of de vinkjes die voor je uit over het wandelpad vliegen. Maar zeker de moeite waard is het om goed te luisteren en te kijken naar de boomklever. Deze bosvogel kun je in de wintermaanden goed waarnemen in de beboste duinen langs de binnenduinrand. De boomklever is goed te herkennen aan zijn blauwgrijs gekleurde rug en de oranjebruine borst.


Opvallend zijn de lange teennagels, waarmee de boomklever zich vastzet aan de boomstam. Behendig klimt de boomklever zowel omhoog als omlaag langs de boomstam op zoek naar voedsel. Met zijn scherpe, spitse snavel is de boomklever op zoek naar kleine insecten die verborgen zitten in de gaten en spleten van de boomschors. Het is een belangrijke bron van voedsel voor de boomklever in de wintermaanden. De boomklever eet ook zaden en noten. Met de scherpe snavel wordt flink ingehakt op de vruchten, die met de poten worden vastgehouden. Het lijkt soms op het geluid van een specht.


Wat niet iedereen weet, is dat de boomklever een metselaar van beroep is. In het voorjaar zoekt de boomklever een oude boomholte op om een nest te maken en metselt met natte modder een opening precies op maat (32 mm). Dat is om ervoor te zorgen dat grotere vogels geen gebruik gaan maken van het nestje.


Het gedrag van de boomklever lijkt wat op het gedrag van de boomkruiper. Met het verschil, dat de boomkruiper alleen omlaag klimt langs de boomstam en vrijwel nooit omhoog. Het omhoog klimmen is een specialiteit van de boomklever. Daarbij heeft de boomkruiper een ander verenkleed: een bruin gespikkelde rug en wittige borst.


Voor meer informatie over natuur en gezondheid zie:

www.duinbehoud.nl


Dit artikel is het negende artikel in een serie van 10 artikelen. Het artikel maakt deel uit van de campagne van de Stichting Duinbehoud om bezoekers van het kustgebied te informeren over natuur en gezondheid.



Drinkwaterzuivering                houdt microplastics tegen

Microplastics zitten in het milieu en in oppervlaktewater, maar de vele zuiveringsstappen zorgen ervoor dat er bijna geen uit de kraan komen. In elk geval geen die je kunt tellen met een microscoop. Dit blijkt uit onderzoek dat Waternet en Dunea hebben laten uitvoeren bij hun bronnen en aan kranen bij mensen thuis.


Microplastics komen in water doordat er plastic achterblijft in de natuur. De grootte kan variëren tussen de 1 µm (micrometer) en 5 millimeter. Dunea en Waternet hebben onderzoek laten doen naar microplastics van 50 µm - kleiner dan een zandkorrel - tot 5 millimeter. Bij een gemiddeld verbruik van 119 liter per dag, komen er ongeveer twee stukjes microplastics uit de kraan ter grootte van één twintigste millimeter.

Geen standaard, wel meten

Het onderzoek werd uitgevoerd door Het Waterlaboratorium en is een van de eerste onderzoeken naar microplastics in drinkwater. Daarvoor zijn watermonsters genomen uit rivieren, die bron zijn voor de productie van drinkwater, en bij mensen thuis aan de kraan. Deze monsters zijn gefilterd en daarna is onder de microscoop geteld hoeveel stukjes microplastic achterbleven. Leon Kors, teamleider Waterkwaliteit bij Waternet: ‘Er bestaat nog geen standaard meetmethodiek voor het meten van microplastics in water. Dunea en Waternet vinden dat vooral reden om wel onderzoek te laten doen. Nu draagt het ook bij aan de ontwikkeling van een standaard meetmethodiek.’


Robuuste zuivering

Waternet en Dunea zijn blij met dit resultaat. Karin Lekkerkerker, consultant waterkwaliteit bij Dunea: ‘Het onderzoek laat zien dat de drinkwaterzuiveringen van beide bedrijven ook microplastics tegenhouden. Eerder onderzoek heeft de kracht van meerdere zuiveringsstappen al aangetoond en die is wederom bewezen.’



Blij met dit resultaat

Goed nieuws voor het drinkwater dus, maar nog niet voor de bronnen voor drinkwater. Ook daar maken Dunea en Waternet zich hard voor. Lekkerkerker: ‘Schoon water kan alleen uit een schone leefomgeving komen. Daarom pleiten wij voor een integrale aanpak van uitstoot. Vervuiling voorkomen is altijd beter, zowel voor drinkwater als voor het milieu.'