Afbeelding
Foto: Gerrit van Ommering

NPHD, een goed idee?

Het voorgenomen/zelfbenoemde Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD) is veel in de publiciteit. Op 9 december jongstleden is de officiële status van Nationaal Park aangevraagd bij het ministerie van LNV. Terecht?


21 en 20

Nederland heeft 21 Nationale Parken. Dat zijn representatieve voorbeelden van de mooiste Nederlandse natuurgebieden, met extra aandacht voor natuurgerichte recreatie en educatie. Daarnaast heeft Nederland 20 Nationale Landschappen, waarin landschap, natuur, wonen, werken en agrarisch gebruik samenkomen.


Idee

Het idee voor het NPHD komt uit de koker van waterwinbedrijf Dunea, dat hierin waarschijnlijk een kans ziet om de waterwinning in de duingebieden Berkheide, Meijendel en het onder Den Haag gelegen Solleveld in een gunstiger daglicht te stellen. Maar het feit blijft: waterwinning was en is nog steeds een grote duinaantaster. Ga bijvoorbeeld maar eens kijken in Berkheide bij ‘de Muur’, waar nu werkzaamheden plaatsvinden aan een winning en voor de aanleg van een nieuwe infiltratieplas. De dominante invloed van waterwinning op Berkheide en Meijendel was, tijdens de opbouw van het stelsel van Nationale Parken, ook de reden om Berkheide-Meijendel al vroeg te schrappen van de lijst van gebieden die in aanmerking kwamen als Nationaal Park.


Uitholling

Het voorgestelde NPHD , dat zich over 450 vierkante kilometer uitstrekt van Hoek van Holland tot de provinciegrens boven Noordwijk, zou een uitholling van het begrip Nationaal Park betekenen. Het bevat namelijk naast natuurgebieden (waaronder 60 vierkante kilometer Natura 2000-gebieden) vooral steden, dorpen, agrarisch gebied en industrieterreinen. Het wordt dan wel voor het gemak ‘NP nieuwe stijl’ genoemd, maar voor dergelijke gebieden bestaat al lang een beleidscategorie: het Nationaal Landschap.


Geen park maar landschap

Veel instanties, inclusief natuurbeheerders en natuurbeschermingsorganisaties, voelen wel wat voor het NPHD. Onder het motto: leuk, extra aandacht voor mijn gebied. Maar de natuurgebieden binnen het NPHD zitten echt niet op die extra aandacht te wachten. De status Nationaal Park biedt géén extra planologische bescherming, en voor extra toeloop is geen ruimte, zo heeft de coronacrisis ons geleerd. Het NPHD is dus toch niet zo’n geen goed idee. Maar het kan geen kwaad om van Hollandse Duinen het 21e Nationaal Landschap van Nederland te maken. Dat lijkt ons echt een prima idee!


Dit is aflevering 76 van deze column. De eerste 52 afleveringen zijn gebundeld in het boek Berichten uit Berkheide, dat verkrijgbaar is bij boekhandels in Katwijk, Wassenaar, Voorschoten en elders in de regio.


Gerrit van Ommering en Gijsbert van der Bent



Onbedoeld komische tekst op een bordje naast een drooggezette infiltratieplas die verplaatst moet worden, in het kader van werkzaamheden voor uitbreiding van de waterwinning in Berkheide.
| Foto: Gerrit van Ommering.