Villa 't Waerle (rechts) was van 1927 tot 1929 het woonhuis van prinses Juliana, de latere koningin, die in Leiden studeerde. | Foto: pr
Villa 't Waerle (rechts) was van 1927 tot 1929 het woonhuis van prinses Juliana, de latere koningin, die in Leiden studeerde. | Foto: pr Foto: pr

Miniatuurtje

Foto's roepen herinneringen en andere beelden op. Kleine gebeurtenissen, vergeten ontmoetingen.         Adri van Beelen beschrijft ze in miniatuurvorm.

Eieren

Het was die avond al de derde keer dat het meisje met de eieren de jonkheer zag. Het was bij de achterdeur van de villa. Eigenlijk waren en drie achterdeuren, maar deze deur was de werkelijke achteringang, die rechtstreeks naar de keuken leidde. Daar zag ze de jonkheer. Het was onduidelijk waar hij vandaan kwam of waar hij naar toe ging.

‘Ah, daar hebben we het meisje met de eieren weer,’ zei hij.

Ze voelde zich vreemd toen hij dat zei. Vreemd dat ze alleen eieren bracht en niets anders, zoals brood of melk. Alleen eieren. Een hele platte doos met eieren. Ze waren onder meer voor de prinses. ‘Met die eieren zijn we hofleverancier,’ had haar vader herhaaldelijk gezegd.

De jonkheer stak zijn hand uit. ‘Ik ben Jean,’ zei hij. ‘Mijn vader is meester Jean Chrétien baron Baud, kamerheer van de prinses. En jij?’

‘Ik ben Niesje Plug,’ antwoordde het eierenmeisje. ‘Mijn vader is melkboer Jan Plug.’ Ze voelde dat ze bloosde.

Die nacht droomde ze dat ze een barones was. Ze woonde op een kasteel met baronnen en prinsessen en dronk haar thee met de pink omhoog. Ze droeg een slappe witte hoed en wuifde naar voorbijgangers.

Toen ze de volgende morgen wakker werd was ze nog steeds het eierenmeisje.

‘Dag Niesje’ zei de jonkheer drie dagen later bij de achterdeur van de villa. Ze bloosde weer. Had hij haar nou speciaal staan opwachten?

‘Hier zijn de eieren voor de prinses,’ zei ze tegen de kokkin die de achterdeur opende.

‘Dank je, kind.’

Een plotselinge windvlaag tilde de doos op en sloeg de eieren tegen de witte muur van de villa.

Hier vlak aan zee kon het behoorlijk waaien.


Vanavond online

Informatieve sessie over Afval anders inzamelen

De gemeenteraad houdt vanavond, donderdag 14 januari, tussen 19.30 en 21.30 uur, een informatieve sessie over Afval anders inzamelen.

Om het doel van 80 procent afvalscheiding eind 2023 te halen, is meer afvalscheiding en minder restafval nodig.

Op basis van de eerder gestelde kaders is een combinatie gemaakt tussen de wensen van bewoners en het realiseren van de milieudoelstelling. Dit resulteert in keuzemenu’s voor de wijze van afvalinzameling per wijk.

Het college vraagt de raad om het grondstoffenbeleidsplan vast te stellen, in te stemmen met de invoering van een diftar per 1 januari 2023, de keuzemenu’s vast te stellen inclusief financiële vertaling en de uiteindelijke keuze bij de bewoners te laten. Inwoners en betrokkenen konden zich aanmelden voor de sessie van vanavond.

Keuze bij bewoners

De raadsleden stellen vragen en geven nog geen standpunt.

Naar verwachting volgt het politieke debat op 28 januari en neemt de gemeenteraad op 18 februari een besluit over het nieuwe afvalbeleid.

De publieke tribune in het gemeentehuis is gesloten. De vergaderingen zijn live te volgen via katwijk.raadsinformatie.nl. RTV Katwijk zendt deze vergadering ook uit.

Afbeelding