Compilatie van de uitreiking van de Meerburgprijzen aan de verschillende initiatieven. | Foto: Rokki Fotografie
Compilatie van de uitreiking van de Meerburgprijzen aan de verschillende initiatieven. | Foto: Rokki Fotografie Foto: Rokki Fotografie

Zeven Meerburgprijzen

In de live nieuwjaarsuitzending afgelopen maandag op RTV Katwijk zijn de Meerburgprijzen uitgereikt door Marjolein Meerburg, kleindochter van de oprichter van het Stichting Herinneringsfonds. De D.F.E. Meerburgprijzen 2021 gaan naar Muziekvereniging Harmonie Katwijk, Ton Hetebrij en Gerard Bol, Parochie H. Joannes de Doper, Bibliotheek Katwijk, JVC de Schuit en Stichting Visserijdagen Katwijk.




De jaarlijkse D.F.E. Meerburgprijzen werden op 29 december 2020 en 4 januari 2021 uitgereikt door Marjolein Meerburg, voorzitter van de Stichting Herinneringsfonds, in aanwezigheid van medebestuurslid Hans Oudwater.

Voor deze 32ste uitreiking waren zeventien aanvragen ingediend. Zeven daarvan zijn beloond voor de volgende initiatieven:


- organiseren van het Kerkpleinconcert (à la ‘Vrijthofconcert’) ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum door Muziekvereniging Harmonie Katwijk;


- uitgave van een dichtbundel, geïnspireerd op de beelden in de gemeente Katwijk door Ton Hetebrij;


- informatiepanelen over het historisch tuinbouwgebied de Zanderij door Gerard Bol;


- restauratie van glas in loodramen in de RK-kerk van Parochie H. Joannes de Doper;


- uitgave van het wereldberoemde prentenboek ‘Nijntje aan zee’ in het Katwijks dialect door Bibliotheek Katwijk;


- aanschaf van een nieuw PA-systeem door Jongerencentrum de Schuit;


- uitgave van een boek over het Prins Hendrikkanaal en de directe omgeving door Stichting Visserijdagen Katwijk.


Zij krijgen ieder een bijdrage van duizend euro uit het Meerburgfonds.


Uitreiking

De uitreiking was dit jaar anders dan voorgaande jaren. De coronamaatregelen en de lockdown vroegen om een creatieve oplossing voor de uitreiking van de prijzen. Een deel van de prijzen is op dinsdag 29 december op locatie bij drie van de winnaars uitgereikt, hetgeen op beeld is vastgelegd en vertoond tijdens de nieuwjaarsuitzending van RTV Katwijk, waarin de andere vier prijzen live in de studio werden uitgereikt.



Informatieve sessie over streekomroep

In de gemeenteraad is op donderdag 14 januari tussen 19.30 en 20.30 uur een informatieve sessie over Vorming streekomroep. RTV Katwijk en Bollenstreek Omroep willen per 1 januari 2021 in een federatieve vorm samenwerken op weg naar een fusie tot één streekomroep. Beide omroepen hebben een gezamenlijk beleidsplan en meerjarenbegroting opgesteld.


Bollenstreek Omroep wordt gehuisvest in het pand van RTV Katwijk, waarvoor een kleine verbouwing nodig is. De gemeenten in de Duin- en Bollenstreek gaan alle kosten evenredig betalen. Het college vraagt de raad 75.000 euro voor de verbouwing beschikbaar te stellen.


Meepraten

De gemeenteraad wil graag weten hoe de Katwijkse samenleving denkt over de vorming van een streekomroep en nodigt daarom inwoners en betrokkenen uit om hierover mee te praten. Zij kunnen tijdens de vergadering meepraten en hun kennis delen of hun opvattingen kenbaar maken. De raadsleden stellen vragen en geven nog geen standpunt. Naar verwachting volgt het politieke debat op 28 januari en neemt de gemeenteraad op 18 februari een besluit over de bestuurlijke afspraken.


Spreekrecht en vergadering volgen

Aanmelden om gebruik te maken van het spreekrecht is verplicht, uiterlijk 48 uur voor de vergadering begint. Na aanmelding volgt uitleg over het spreekrecht. Aanmelden kan via een mail naar griffie@katwijk.nl of telefonisch 071 4065302.

De publieke tribune in het gemeentehuis is gesloten. De vergaderingen zijn live te volgen via

katwijk.raadsinformatie.nl