Onrustige jaarwisseling in Katwijk

De jaarwisseling in Katwijk is onrustig verlopen. In de loop van oudejaarsavond stond een groep jongeren op het Andresplein fakkels en vuurwerk af te steken. Dat ging gepaard met veel geschreeuw.


Kort na de jaarwisseling trokken jongeren de hekken op de kruising Hoorneslaan-Biltlaan omver. Die jongeren werden door de politie weggestuurd, maar later verzamelden groepen zich toch weer in de buurt van het Hoornesplein, waarop de politie zwaarder materieel inzette. Onder andere de Mobiele Eenheid (ME) werd ingezet, ook omdat hulpverleners werden bekogeld met zwaar vuurwerk en stenen.        


De politie zette de vier kanten van het kruispunt af en stuurden aanwezige mensen weg. Daarna begon een kat- en muisspel met de politie, waarbij de mobiele eenheid diverse keren op en neer heeft moeten rijden. Reed de politie weer weg richting de Melkweg, kwamen groepen weer naar het Hoornesplein. Kwam de politie daar naar toe, doken de groepen weer ergens ander op. Na een aantal uur werd het in Katwijk weer rustiger.


Burgemeester Cornelis Visser baalt van de onrust in het dorp, liet hij weten in de live-uitzending afgelopen maandagavond op RTV-Katwijk. ‘We weten met elkaar dat dingen niet door kan gaan, het SKA-feest, we hebben een vuurwerkverbod. En dan gaat een groep toch op zoek om uit te dagen en de politie op te zoeken.’

Die onrust concentreerde zich vooral in Katwijk aan Zee, constateerde de burgemeester, waarvoor hij geen verklaring heeft. 'Ik heb geen idee waar het vandaan komt.' Dat het nodig was om de ME in te zetten, vond hij 'heel jammer'.



Meer incidenten

De Veiligheidsregio Hollands Midden meldt daags na de jaarwisseling dat er in Katwijk 29 jaarwisseling-gerelateerde incidenten waren, waarbij inzet van de politie nodig was. Bij de jaarwisseling 2019-2020 waren dat 3 incidenten).

Brandweer Katwijk kreeg 6 meldingen voor (meestal) container- en kleine (afval)branden en een melding voor een woningbrand, nadat een lichtkogel door een raam naar binnen was gekomen. In de jaarwisseling 2019-2020 waren dat 18 meldingen.



Ook onrustig        in weekend

In het centrum van Katwijk zijn zaterdagavond en in de nacht naar zondag diverse branden gesticht. Dat zorgde ook in het weekend weer voor de nodige onrust. De politie moest enkele malen ingrijpen. De brandweer heeft diverse buitenbranden geblust.


Op het strand stond een stapel kerstbomen in de buurt van een strandtent in brand. Op het Andreasplein stond ook een stapel in brand. In de Tramstraat stonden jongeren met vuurwerk te gooien en brand te stichten. Bij het zien van de politie rende ze weg. Ook elders in het dorp werden her en der brandjes gesticht.