Bij een aflandige wind kun je met een opblaasvoorwerp snel in de problemen komen. | Foto: KRB
Bij een aflandige wind kun je met een opblaasvoorwerp snel in de problemen komen. | Foto: KRB Foto: KRB

Drukte voor reddingsdiensten

De reddingsdiensten hebben begin augustus zeer drukke dagen. Een hittegolf in het weekend ging gepaard met slechte zwemomstandigheden vanwege sterke stroming, aflandige wind en muien. De Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) moet tientallen mensen uit zee halen. Besloten wordt de rode vlag te hijsen. Elders langs de kust zijn die zondag vier mensen verdronken. ‘Een van de drukste dagen ooit', meldt de KRB (Lifeguard Katwijk) op social media. De vrijwilligers van de KRB moeten veel zwemmers die in de problemen waren gekomen uit zee halen. De vrijwilligers kregen op social media veel lof toegezwaaid voor hun optreden. In overleg met reddingbrigades in buurgemeenten en politie is in de loop van zondag de rode vlag gehesen langs een groot gedeelte van de Nederlandse kust. ‘Wij danken alle strandbezoekers die hier gehoor aan gaven voor hun begrip', meldt de KRB. KNRM Katwijk houdt haar reddingboot op het strand om snel uit te kunnen rukken.



De situatie was zelfs reden voor een NL Alert in de kustprovincies met de tekst: ‘Rode vlag op strand gehesen, gevaarlijke stromingen in zee, ga maximaal tot kniehoogte het water in, volg aanwijzingen van de reddingsbrigades en hulpdiensten op!’.


Maandag werd de gele vlag (gevaarlijk zwemmen) gehesen. ‘De stromingen zijn minder krachtig dan gisteren, maar nog steeds gevaarlijk voor zwemmers’, aldus de KRB.

Ook werd de oranje windzak gehesen om aan te geven, dat het door de aflandige wind verboden is met opblaasvoorwerpen de zee op te gaan.

De tropische temperaturen van de afgelopen week zorgde voor drukte op de strand. Vorige week donderdag riep de gemeente Katwijk via social media zelfs op om niet meer naar Katwijk te komen.

Zaterdag volgde weer een oproep. ‘De parkeerterreinen zijn vol in Katwijk. Kom op de fiets of lopend als u naar het strand of naar het centrum wilt en zorg dat u altijd anderhalve meter afstand kunt houden.’