Het K&O-gebouw, de 'Franse School', aan de Sluisweg verdient het om in het licht te worden gezet.
Het K&O-gebouw, de 'Franse School', aan de Sluisweg verdient het om in het licht te worden gezet. Foto: RD

Samen verder als Cultuurbedrijf

Bibliotheek Katwijk, Muziekschool Katwijk en Volksuniversiteit K&O Katwijk zien kansen om de krachten te bundelen en samen een nieuw Cultuurbedrijf te vormen. De organisatie kan dan een groot aantal cursussen, workshops, lezingen, voorstellingen, muziekonderwijs en bibliotheekwerk organiseren voor een groot publiek van jong tot oud. Zo’n cultuurbedrijf kan dit beter, doelmatiger en op termijn ook goedkoper dan de individuele organisaties afzonderlijk, menen de drie cultuurorganisaties. Nadat het project voor een nieuwe bibliotheek en muziekschool in de Noordzeepassage eind 2018 spaak liep, zijn de drie culturele organisaties doorgegaan met gesprekken over vormen van intensieve samenwerking. Katwijk is sterk in ontwikkeling. In de komende jaren groeit de gemeente door naar een diverse samenleving van 80.000 inwoners. Dat betekent dat ook voorzieningen mee moeten groeien om tegemoet te kunnen komen aan de toenemende vraag van de inwoners.


Het cultureel aanbod in Katwijk is op dit moment erg versnipperd, is hun mening, en de organisaties zijn niet toegerust op het aanbod en huisvesting in de toekomst. Zij zien dan ook betere kansen voor hun diensten als deze worden voortgezet vanuit één nieuwe krachtige culturele organisatie: een Cultuurbedrijf, dat een breed cultureel aanbod kan realiseren afgestemd op de verschillende behoeften van de Katwijkse inwoners. Dat Cultuurbedrijf gaat daarbij intensief samenwerken met het Welzijnskwartier en werken volgens de nieuwe richtlijnen van de Maatschappelijke Agenda.


Haalbaarheidsonderzoek

Mede op verzoek van de gemeenteraad is een haalbaarheidsonderzoek gestart door Bureau Berenschot, waarin scenario’s voor het vormen van een Cultuurbedrijf en voor het anders organiseren van het muziekonderwijs in Katwijk worden uitgewerkt, inclusief een financiële vertaling.

In een onlangs opgeleverde tussenrapportage wordt de maatschappelijke winst geschetst bij een daadwerkelijke fusie tussen bibliotheek, K&O en muziekschool. Daarbij worden twee scenario’s van samengaan gepresenteerd. Eén waarbij sprake is van nieuwe centrale huisvesting en één waarbij activiteiten vooral decentraal in de kernen worden uitgevoerd. De twee scenario’s worden de komende maanden doorgerekend op haalbaarheid. Daarbij wordt verkend wat de mogelijkheden zijn op het gebied van muziekonderwijs in een samenwerking tussen de muziekverenigingen en de Muziekschool.

In het onderzoek naar de haalbaarheid wordt ook het huisvestingsvraagstuk meegenomen. De drie culturele organisaties gebruiken nu vier gedateerde panden die dringend verduurzaamd moeten worden. De bibliotheek heeft daarbij ook nog voorzieningen in het Dorpshuis Valkenburg en in de Burgt in Rijnsburg.

In september moet de haalbaarheid van de scenario’s bekend zijn en wordt het voorgelegd aan de betrokken organisaties, het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad.