Afbeelding
Foto: SKvD

Veel gedoe tijdelijke N206

De strijd om een noordelijke of zuidelijke tijdelijke variant van de N206 langs Valkenburg is officieel nog niet gestreden, maar de kansen voor de door Katwijk gewenste zuidelijke variant slinken. Provinciale Staten van Provincie Zuid-Holland (eigenaar van de weg) sprak digitaal over de varianten. Daar drongen verschillende partijen aan op maatregelen om de overlast van de tijdelijke noordelijke variant te verminderen. De N206 moet tijdelijk verlegd worden, zodat die provinciale weg verbreed kan worden van twee- naar vierbaans. Die ‘tijdelijkheid' duurt zeker anderhalf jaar. De provincie kwam met een noordelijke verlegging die tot grote onrust bij bewoners van Valkenburg leidde. Die tijdelijke variant komt namelijk heel dicht bij huizen, de speeltuin/dierenweide, een school en ouderenwoning te liggen. Ondanks alle inspanningen van Katwijk Smart Village en gemeente Katwijk voor een zuidelijke variant, blijft Gedeputeerde Staten (GS) vasthouden aan de noordelijke variant.










Met de brief aan PS doet Katwijk een beroep aan de statenleden ‘om GS te verzoeken een ander besluit te nemen’.

‘U zult het ongetwijfeld met ons eens zijn dat het welbevinden van de bewoners centraal moet staan. Kiezen voor een zuidvariant zodat de scope van het project N206 Tjalmaweg richting de aannemer gewijzigd kan worden doet hier recht aan.’

Verleggen naar het zuiden zou 15 miljoen euro extra kosten.


Verkeerde keelgat

Die brief is bij de provinciale VVD in het verkeerde keelgat geschoten, bleek vorige week bij de digitale bijeenkomst.

‘Katwijk neemt haar verantwoordelijkheid niet en verschuilt zich achter de provincie. Katwijk weigert financieel bij te dragen’, vindt E.N.W. Hoogland van die partij. Onder meer Forum voor Democratie en de SP wijzen de VVD erop, dat het gaat om een provinciale weg en dat het dus de verantwoordelijkheid van de provincie is.

W.M. Bakx van 50Plus stipt nog een ander punt aan. ‘De mensen die bij dit plan betrokken hadden moeten zijn, zijn er nooit bij betrokken. Die werden er door overvallen.’

Een fout die Gedeputeerde F. Vermeulen (VVD) erkent. ‘We hebben in de zomer een fout gemaakt, maar dat is inmiddels hersteld en er is inmiddels contact met bewoners en de school. De inspanningsverplichting ligt er.’


'Vinden we het 15 miljoen waard'


‘Het komt allemaal neer op de volgende platte vraag: vinden we het waard om 15 miljoen uit te trekken voor verlegging van tijdelijke variant’, merkt A. van Hunnink (GroenLinks) op.

De vergadering bekijkend luidt het antwoord op die vraag ‘nee’.

Wel dringt het merendeel van de partijen aan op extra maatregelen om de overlast van die tijdelijke weg terug te dringen.

‘De VVD is bereid daar een motie over in te dienen.’

DENK erkent, dat ‘de noordelijke variant de slechtste variant is’, maar M. Çelik vindt 15 miljoen voor de aanleg van de tijdelijke zuidelijke variant ‘heel veel geld in deze tijden’. ‘We willen wel zoeken naar manieren om de pijn te verzachten.’


De ChristenUnie (voorstander van de noordvariant) wil ‘beperkt geld beschikbaar stellen, mochten er noodzakelijke maatregelen zijn om overlast te beperken’.

GroenLinks wil ook ‘iets doen in de noordelijke variant om bewoners te ontlasten.’

Het CDA wil het ‘zoveel mogelijk leefbaar houden’. ‘Daar wil ik de best mogelijke variant voor, maar die mag niet al te veel geld kosten. We hebben zeker in deze tijd het geld kei- en keihard nodig’, stelt M.R. Rogier.

Gedeputeerde Vermeulen geeft aan, al te kijken ‘naar wat ik extra kan doen in de noordvariant’. ‘We hebben al besloten dat er 50 in plaats van 80 km gereden wordt en we kijken nog naar de inrichting van de parkstrook.’

Of er nog meer maatregelen genomen gaan worden, hangt af van PS. Bij een volgende vergadering zal blijken of er inderdaad een motie komt over extra maatregelen.


Vanavond in Katwijk

De Katwijkse gemeenteraad debatteert vanavond via een videoverbinding over de N206.

Voor de aanleg van de Rijnlandroute is er sprake van het tijdelijk verleggen van de N206 (Tjalmaweg). Hiervoor is een omgevingsvergunning nodig. Voordat het college hierover een besluit neemt, kan de raad in dit debat een uitspraak doen over het voorgenomen besluit.

Omdat de vergadering via een videoverbinding verloopt, is de publieke tribune in het gemeentehuis gesloten.

Insprekers konden zich van tevoren aanmelden.


Het debat vanavond is van 19.30 tot 20.45 uur en is live te volgen via katwijk.raadsinformatie.nl en RTV Katwijk.