Afbeelding
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

'Levenslicht': stil staan bij Holocaust

In de hal van het gemeentehuis is het monument Levenslicht onthuld. Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij slachtoffers van de Holocaust. Afgelopen januari was het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde. Doel van het kunstmonument is het bewustzijn te vergroten dat in Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Deze traditie is als inspiratie gebruikt. Met 104.000 lichtgevende stenen (het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust.



Het complete kunstwerk van 104.000 stenen een week eerder in Rotterdam gepresenteerd. Daarna zijn de stenen verspreid over de deelnemende gemeenten, waaronder Katwijk. Er doen 171 gemeenten in Nederland mee.

Om de paar seconden lichten de stenen op en doven daarna weer uit, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren de stenen de levens die nu in de gemeente gemist worden. Door hierbij stil te staan blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.


Het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht is nog tot en met komende zondag (2 februari) te zien in de hal van het gemeentehuis; vandaag tot 21.00 uur en morgen tot 18.00 uur. Na sluitingstijd is het kunstwerk te zien door de ramen van het gemeentehuis.