Afbeelding
Foto: P. van Kampen

Honderd kaarsjes

Het is slechts zeer weinigen gegeven om de gezegende leeftijd van honderd jaar te bereiken. Zoals mevrouw Heiltje Kruger-Heemskerk. 'Gefeliciteerd met deze bijzondere dag. U bent vandaag honderd jaar geworden mevrouw Kruger'. Een kort maar krachtig antwoord: 'Ze zeggen het. Je hebt het niet zelf in de hand maar ik ben wel dankbaar.' Heiltje is een geboren Rijnsburgse maar woonde na haar huwelijk met Katwijker Gerrit Kruger het grootste deel van haar leven in Katwijk aan de Rijn. Eerst in de Kerkstraat en later in de Baron van Wassenaarlaan. Samen met echtgenoot Gerrit die de kost in de transportwereld verdiende, werd zij de gelukkige moeder van Ina, Pieta, Ariana, Tonie en Gert. De honderdjarige werd in haar leven ook de trotse oma van 16 kleinkinderen. Nadat haar man in 1983 overleed verhuisde Heiltje terug naar haar geboortedorp in de Abdijlaan. Sinds 16 jaar woont zij in Woonzorgcentrum De Vlietstede waar zij uitstekend wordt verzorgd.





Zorgzaam

'Moeder was een zorgzaam type', vertelt dochter Pieta. 'Zelf is zij niet zo spraakzaam meer'.


Terwijl Pieta dit vertelt komt er wel een rake zet van Heiltje. 'Zou je niet eens voor de koffie zorgen?, waarop er een veelbetekenende glimlach volgt.

De koffie komt en de eeuweling geniet ervan terwijl Pieta nog iets over het leven van haar moeder vertelt.

Ook loco-burgemeester Adger van Helden luistert aandachtig mee.

'Moeder heeft heel lang werk voor de kerk gedaan en ook haar moeder verzorgd.

Het was echt een zorgzaam type en hield van ons.

Zij fietste graag en bezocht dan de kinderen in Den Haag, Noordwijk en Voorhout'.

Toch nog even een vraagje aan de jarige wat het geheim is om deze mooie leeftijd te bereiken. Het moet even doordringen.

En dan rustig en weloverwogen:

'Je hebt het niet zelf in de hand maar ik ben wel dankbaar'.

In deze zin zit de kern van haar levenswijsheid besloten.