Eerste voorzitter Hans Knegt (l) en de huidige interimvoorzitter Jaap Jonker. | Foto: Piet van Kampen
Eerste voorzitter Hans Knegt (l) en de huidige interimvoorzitter Jaap Jonker. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Nog geen feest voor Grasshoppers

jubileum n Op 21 december 1971 werd basketbalvereniging Grasshoppers opgericht. Er volgde een halve eeuw waarin recreatief spelplezier en topsport had in hand gingen. Een moment om een feestje te vieren zit er niet in. Het wordt inmiddels eenzijdig maar ook het coronavirus drukt hier het stempel op het normale leven. 'Het is een half jaar uitgesteld maar zal niet onopgemerkt voorbij gaan', belooft ad interim voorzitter Jaap Jonker.

Door Piet van Kampen

Het begon eigenlijk allemaal in 1967 met een klein groepje jongemannen dat in de voorloper van jeugdsociëteit De Schuit bij de Vredeskerk met het spelletje begon. Geheel vrijblijvend maar puur om het sportieve onderling. Het werd de geboorte van de club die nu dankzij landelijke successen van het damesteam de Grasshoppers op de kaart heeft gezet. 


Floor Maitimo was een van de eerste leden en werd later secretaris. Hans Knegt werd de eerste voorzitter en vormde samen met Douwe Remery, Louis Blok, Ruud van Nieuwstraten het eerste bestuur en Joshka Tòth, de bekende Hongaarse gymleraar in Katwijk, werd de technische man. Het kader was gevormd.


Groei

De club groeide gestaag in de loop der jaren. De eerste wedstrijden werden in sporthal Cleijn Duin gespeeld en er werd in de Van Lierezaal getraind. De club was toegankelijk voor jongens en meiden, mannen en vrouwen. Henk Krauwel was de man die de mini’s introduceerde en hen op jonge leeftijd al aan het sporten kreeg. 'Inmiddels telt het ledental zo om en nabij de vierhonderd maar vanwege de coronacrisis - daar heb je het weer - is er helaas een behoorlijk aantal afgehaakt', betreurt Jaap Jonker. 


Gesplitst

In 1976 bleek dat overige activiteiten in sporthal Cleijn Duin niet altijd strookten met de speeltijden van de Grasshoppers. Derhalve werd er gebruik gemaakt van de nieuwe Boorsmazaal. Deze voldeed niet aan de eisen van de Nederlandse Basketbalbond en de vrouwen mochten oftewel moesten hun wedstrijden in Cleyn Duin spelen. Dit omdat deze sterren inmiddels op eredivisieniveau hun wedstrijden speelden. Vooral de dames hebben naam en faam gemaakt en wonnen twee keer de landstitel en vier keer de beker. Het herenteam blijft hierbij een stapje achter en acteert in de Promotiedivisie, in feite het hoogste amateurniveau.


Weer thuis

Jaap Jonker, die de laatste 26 jaar een kind van de club is: ‘We hebben geijverd om alle teams weer terug in sporthal Cleijn Duijn te krijgen. Dit is in 2008 gelukt zodat we allemaal weer dezelfde thuishaven hebben’ klinkt hij tevreden. Thuis, dat klinkt vertrouwd voor een club waar het familiegevoel een rode draad vormt. 

Maitimo lachend: ‘Er zijn veel huwelijken uit onze club voort gekomen’. Afgelopen twee jaar leveren ook zorgen op. Jonker: ‘Financieel teren we in op ons eigen vermogen. We worden als binnensportvereniging extra hard getroffen. Maar ik ben trots op onze vrijwilligers en deze club, een open en maatschappelijk betrokken vereniging. We blikken niet alleen achteruit met dit jubileum, maar hebben een project gestart vooruit om hier ook in de toekomst nog meer gestalte aan te blijven geven’.