Nelly Hoek (links) en Manon Boezaard gaan vijf weken werken in het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo. | Foto: PvK
Nelly Hoek (links) en Manon Boezaard gaan vijf weken werken in het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo. | Foto: PvK Foto:

Katwijkse verpleegkundigen delen hun kennis in Suriname

n ‘Misschien leren we ook wel iets van onze collega’s daar’

kennisoverdracht n In januari vertrekken Manon Boezaard en Nelly Hoek naar Suriname om in het Academisch Ziekenhuis van Paramaribo, samen met nog twee collega's, hun hulp te bieden en vooral kennis over te brengen op de Intensive Care voor pas geboren baby’s met lichamelijke afwijkingen. De beide verpleegkundigen die 27 lentes tellen en elkaar vanaf hun opleiding voor dit mooie beroep kennen stralen iets uit: warmte en passie.

Door Piet van Kampen

Het is voor slechts vijf weken dat zij hun vaste werkplek in het LUMC verruilen voor Paramaribo. ‘Wij hebben al onze vrije dagen en vakantie er voor gespaard om dit te kunnen en mogen doen’, vertelt Nelly. Zij vormt samen met Manon een twee-eenheid die is gegroeid en vriendinnen zijn geworden. Een tweetal met een hart voor zorg, hoe zwaar het beroep soms ook is. Het begeleiden van ouders wiens pasgeboren kindje weinig kansen op een normaal leven heeft of binnen afzienbare tijd zal sterven.


‘Deze momenten gaan niet in je koude kleren zitten’, bekent Manon. ‘Het is soms vreselijk’, vult Nelly haar aan. ‘Uiteindelijk wil je de ouders toch een mooie herinnering mee geven en doen wij dit met de artsen samen. Wij kunnen veel doen in het belang van het kind maar soms is er geen toekomst voor hen’, geeft Manon aan hoe zwaar dit beroep - of zeg gerust maar roeping - kan zijn. Het is veel mooier als er nog kansen op een redelijke toekomst voor een kind zijn.


Aanleiding

Hoe is het idee ontstaan om naar Suriname te gaan? Het tweetal legt het uit. ‘Twee jaar geleden kwam er een kinderarts uit Paramaribo in het LUMC werken en zo is het contact ontstaan. Dat was voor ons de aanleiding om daar naar toe te gaan’. 

De accommodatie en faciliteiten van het LUMC zijn een wereld van verschil met het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo. ‘Wij hebben beeldmateriaal gezien’, vertelt Nelly. ‘Het is een groot verschil met zoals het bij ons is. Wij hoeven maar een kastje open te trekken en al het materiaal is voorradig. Het is daar niet alleen een tekort aan materiaal maar vooral ook aan personeel’, licht Manon toe. ‘Wij hopen daar iets neer te kunnen zetten door kennisoverdracht wat ook duurzaam voor hen is’.


Inzameling

Het duo met passie voor hun mooie, intensieve beroep heeft zich ook ingezet om geld in te zamelen om in Paramaribo het ziekenhuis te kunnen voorzien van de noodzakelijke medische materialen. Op instagram@noodkreetsuriname en facebook noodkreetsuriname werd tot op heden al ruim € 12.000,- gedoneerd en een onlangs gehouden kerstfair leverde ook nog eens ruim € 6.000,- op.

Natuurlijk kunnen mensen die de beide Katwijkse vrouwen met het hart op de goede plaats ook nog een extra duwtje in de rug geven door te doneren. Het geld komt allemaal ten goede voor het doel waarvoor het nodig is. ‘Wij betalen onze reis- en verblijfskosten zelf’, verzekert het duo met een warme uitstraling.

‘Er is ook een actie op de Koningin Wilhelminaschool in Rijnsburg gestart maar we weten nog niet precies welk bedrag dit op zal leveren. Dat horen wij nog’, vertelt Manon verwachtingsvol. ‘Ook hebben wij een folder laten maken die wij zoveel mogelijk op alle afdelingen hebben verspreid’ geeft Nelly aan hoe intensief het tweetal bezig is met een mooie doelstelling.


‘Daar in Suriname kunnen zij iets van ons leren en wij kunnen misschien ook wel iets leren hoe onze collega’s daar er in moeilijke omstandigheden mee omgaan’ besluit Manon het gesprek waarin duidelijk werd dat er mensen met passie voor hun beroep en de medemens er heel veel voor over hebben.


Vergunning voor spoedzoekers in Salem afgegeven

tijdelijk n De gemeente Katwijk heeft een vergunning afgegeven om 70 woonunits van het voormalig woonzorgcomplex Salem aan de Duindoornlaan in Katwijk aan Zee te gebruiken voor zogenoemde spoedzoekers. Mensen kunnen nog bezwaar indienen. De vergunning is voor vijf jaar.

Het voormalige verzorgingshuis Salem, naast sportcomplex Nieuw Zuid, staat sinds 2019 leeg en werd sindsdien nauwelijks meer gebruikt voor wonen.

In de woningmarkt is het dringen geblazen en DSV kan hier met het lege vastgoed een maatschappelijk bijdrage aan leveren, liet directeur-bestuurder Jan de Vries eerder weten. Dat de vergunning voor vijf jaar is afgegeven, betekent niet dat het pand nog vijf jaar blijft staan. Zodra de plannen voor nieuwbouw van Salem goedgekeurd zijn en de bouwer bekend is, wordt er gesloopt. ‘Dat is hopelijk nog in de loop van 2023.’

Afgelopen juni is de korte vleugel van het gebouw in gebruik genomen door GGZ Rivierduinen. ‘De omgeving had vooraf zorgen over de doelgroep van GGZ, maar sinds de verhuizing verloopt de samenwerking goed. De andere vleugel staat grotendeels leeg. Daar wonen alleen vijf van de oorspronkelijke statushouders die bij DSV een leerwerktraject hebben gekregen.'
Voor het gebruik van de overige zeventig kamers is er de intentie om die voor bepaalde tijd te verhuren aan Divorce Housing.

In afwachting van de nieuwbouw Salem verblijven de bewoners daarvan in de tijdelijke huisvesting in Rijnsburg. Bouwkundig is deze locatie goed genoeg om nog een aantal jaren in gebruik te houden.