| Foto: Piet van Kampen
| Foto: Piet van Kampen Foto:

Gemeente: 'Meld vuurwerkoverlast direct!'

vuurwerk n In de afgelopen maand heeft de gemeente al meerdere klachten over het afsteken van vuurwerk ontvangen. Burgemeester Visser: “Er wordt op het moment veel illegaal vuurwerk afgestoken. Het is gevaarlijk, zorgt voor overlast en schade aan de omgeving. Daders worden daarom hard aangepakt. De boetes en straffen zijn hoog.”

Dit jaar geldt een landelijk vuurwerkverbod. Er is een uitzondering voor klein (fop)vuurwerk (categorie F1), zoals sterretjes, knalerwtjes, Bengaalse lucifers en kleine ijsfonteintjes. Al het andere vuurwerk is verboden. Politie en gemeente handhaven streng op (illegaal) vuurwerk. 

Het vuurwerkteam van de politie doet onderzoek naar verkoop en bezit en richt zich de komende periode in het bijzonder op het afsteken. In het bezit hebben van vuurwerk op straat of in de auto zorgt voor een boete van 100 tot 400 euro. Grote hoeveelheden vuurwerk leveren een werk- of celstraf op. Naast een boete volgt ook een strafblad. Jongeren tot 18 jaar kunnen een HALT-straf krijgen. Stichting HALT geeft alternatieve straffen, zoals een meldplicht op 31 december voor een taakstraf. Burgemeester Visser: “De politie merkt dat met name jongeren (illegaal) vuurwerk afsteken. Ik roep ouders op te praten met hun kinderen over de gevaren van het in bezit hebben en afsteken van vuurwerk en de hoge straffen die ermee gepaard gaan. Met name het illegale vuurwerk kan grote schade veroorzaken.” 


Meld overlast 

Om goed beeld te blijven houden van de plekken waar hinder wordt ervaren, vragen wij de overlast direct te melden via www.fixi.nl. Deze meldingen komen binnen bij gemeente en politie. Politie neemt dit mee richting het vuurwerkteam en de boa’s houden de locatie in het vervolg extra in de gaten. Ook proberen agenten en boa’s direct ter plaatse te kommen om de daders te bestraffen.


Inwoners die vermoedens hebben van illegaal vuurwerkbezit of het vermoeden van het verkopen van vuurwerk en dat wel willen melden, maar om redenen anoniem willen blijven, kunnen dit melden via www.meldmisdaadanoniem.nl.


Anjo en Klaas aanwinsten voor team Muziekschool

docenten n ‘Toen ik 7 jaar was, ben ik begonnen met klassieke pianolessen. Ik vond dat erg leuk maar zo rond mijn 13e begon ik iets te missen. Ik besloot dat ik graag jazz wilde spelen, al wist ik eigenlijk niet precies wat dat dan was. Op mijn 16e trof ik een leraar die heel erg goed jazz kon spelen en toen was ik direct verkocht’ vertelt pianodocent Klaas Berings enthousiast.

Klaas is deze week gestart bij Muziekschool Katwijk als piano/keyboarddocent. In zijn eigen zoektocht naar zijn muzikaal talent, ontdekte Klaas de kracht van een goede docent. ‘Een goede docent kijkt waar de interesse of kracht van een leerling ligt. Dan komt de rest vanzelf. Al moest ik wel heel veel uren oefenen hoor, voor ik werd toegelaten tot het conservatorium’, lacht Klaas. Dát ging niet vanzelf’.


Ook klassiek zangdocent Anjo van Hemert is recent gestart in Katwijk. ‘Het is geweldig leuk om bij de Muziekschool Katwijk te werken. Het gebouw is doordrenkt van muzieknoten en in elke hoek klinkt een ander geluid. Mijn collega's maar ook mijn eigen leerlingen hebben allemaal hun eigen kleur'.


Zangers en pianisten mogen bij beide docenten zelf kiezen wat ze willen zingen of spelen want plezier staat bij deze twee docenten voorop! ‘Ik verheug me er elke keer op dat mijn zangers zich, voorbij de aanvankelijke spanning, kunnen overgeven aan een oefening en een lied’ aldus Anjo.

Naast lesgeven zijn beide docenten ook heel actief als muzikant. Een leuke anekdote heeft Klaas zeker: ‘Ik speelde ooit in een band waarmee we op Parkpop speelden. Dat was destijds een groot festival. Helaas regende het die dag pijpenstelen, dus we zagen vooral duizenden paraplu’s!’

Benieuwd naar deze twee enthousiaste en vakkundige docenten? Schrijf je in een voor een proefles via www.muziekschoolkatwijk.nl