Sporen van vroeger over bouw Nieuwe Roversbrug

historie n Onlangs bekend geworden foto's van de bouw van de Nieuwe Roversbrug geven een goed beeld van hoe die bouw, die duurde van 1939 tot 1942, in zijn werk ging. De foto's zijn afkomstig uit een particuliere verzameling en zijn vanaf volgende week te zien in het programma Sporen van Vroeger bij RTV Katwijk.

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar vóór de Tweede Wereldoorlog moest al het verkeer van noord naar zuid via de oude Roversbrug die lag bij de Noordwijkerweg in Katwijk aan den Rijn. Op drukke dagen passeerden soms duizenden voertuigen elkaar over deze smalle brug tussen Katwijk aan den Rijn en het gebied 't Heen (nu Blokmakerstraat, Heerenweg). Talloze aanrijdingen en ongelukken waren de aanleiding om een nieuwe, bredere brug te bouwen. Deze bouw startte in 1939 en halverwege de oorlog was de klus geklaard.


Onlangs zijn uit een particuliere collectie foto's opgedoken, die een goede impressie geven van de bouw van de brug, de toenmalige ongereptheid van de omgeving en de manier van werken van die tijd. Op één van de foto's zijn bergen puin te zien die gebruikt werden bij het storten van de fundamenten. Volgens een begeleidende tekst op de foto was het puin afkomstig van het bombardement van Rotterdam. Dat vond plaats op 14 mei 1940. Een maand later arriveerde het eerste puin al in Katwijk.


Het programma over de bouw van de Nieuwe Roversbrug is dagelijks te zien vanaf maandag 22 november, om 12.00, 18.00 en 21.30 uur. Bij RTV Katwijk, Ziggo kanaal 41 en online op www.rtvkatwijk.nl