Handhavers kunnen met de scanscooter precies zien wie betaald heeft voor het parkeren. | Foto: Piet van Kampen
Handhavers kunnen met de scanscooter precies zien wie betaald heeft voor het parkeren. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Scannen op de scooter

parkeerbeheer n Sinds vorige week dinsdag heeft de gemeente Katwijk een nieuw wapen ingezet tegen foutparkeerders. Liepen voorheen de BOA´s door de gemeente, de scanscooter en de volger op de scooter werken veel efficiënter en kunnen in korte tijd veel foutparkeerders ‘snappen’.

Door Piet van Kampen

De scanscooter is een soort ‘Big brother is watching you’. De camera’s op het voertuig registeren alles nauwkeurig. Zowel de omgeving als de kentekens. Sinds de invoering van het digitale parkeren is het snel te achterhalen of de parkeerder heeft betaald of niet. De scanscooter registreert, de volger (handhaver) schrijft de prent uit. Ook in gebieden waar de vergunninghouders wonen wordt het snel duidelijk of er foutparkeerders staan. Want juist daar wordt er nogal eens parkeeroverlast ondervonden. Het is nu allemaal verleden tijd.


Coulance

Er is wel rekening gehouden met een bepaalde marge in de tijd dat een parkeerder naar de meter loopt waar het mogelijk even wachten is en de tijd dat hij of zij digitaal heeft betaald. Ook houden de handhavers er in de periode tot en met 15 december rekening mee dat voor vergunninghouders de digitale vergunning nog niet helemaal goed geregeld is. Nadien moet alles in orde zijn. Door het in gebruik nemen van de scanscooter en het digitaliseren van het parkeerbeleid wordt het allemaal voordeliger en efficiënter. Autobezitters zullen even moeten wennen aan het nieuwe systeem maar voor de gemeente levert het een aantal voordelen op. Geschat werd dat er in het verleden door het niet (tijdgebrek) bekeuren er een slordige vier ton aan inkomsten is misgelopen. Dat gat zal nu worden gedicht. Er kunnen in relatief korte tijd honderden auto’s meer worden gescreend dan in het verleden waarin de BOA’s te voet te werk gingen. Wethouder Rien Nagtegaal benadrukte dat alle opnames van kentekens en personen worden onzichtbaar gemaakt en na de werkdag van de BOA's worden gewist. ‘Daar gaan wij zorgvuldig mee om'. 

Foutparkeerders krijgen een ‘bewijs' op de voorruit en de boete zal later door het CJIB worden geïnd.