Jet Parlevliet is benoemd als Katwijks eerste klimaatburgemeester. | Foto: Piet van Kampen
Jet Parlevliet is benoemd als Katwijks eerste klimaatburgemeester. | Foto: Piet van Kampen

Eerste klimaatburgemeester

Algemeen

Het klinkt leuk, ‘Klimaatburgemeester’. Zij vindt het ook leuk maar meer nog het waarom zij deze tijdelijke functie mag vervullen. Want Jet Parlevliet- Ouwehand (47) heeft er veel voor over om met elkaar onze planeet te koesteren. Niet alleen sinds zij met ingang van deze week (de Nationale Klimaatweek) deze titel heeft maar zij is er al jarenlang mee bezig.

Door Piet van Kampen

De enthousiaste Jet licht toe. ‘Collega vrijwilligers van het collectief ‘Bewust aan de Kust’ hebben mij stiekem voorgedragen bij het ministerie van EZK (Economische Zaken en Klimaat) en ik vind het wel een eer. Zelf heb ik het Natuurcentrum en ‘Bewust aan de Kust’ opgericht dus denk ik dat ze mij daarom hebben voorgedragen’ lacht zij spontaan. ‘Het is een vrijwillige dus onbetaalde functie’ verduidelijkt zij.

Vanuit gevoel
Zelf is Jet al jarenlang bezig met alles wat in het bereik en vermogen ligt om haar steentje bij te dragen aan het milieu en het klimaat. ‘Ik doe dat vanuit mijn gevoel en wil dat delen met anderen en het bewustzijn bevorderen. Als ik naar de zee en de duinen kijk denk ik wij zijn verwend met Katwijk. Het moet prachtig blijven’ klinkt het luid en duidelijk.

Stiekem vraagje. ‘Kunnen we jou de Katwijkse Gretha Thunberg noemen?’ Korte stilte. ‘Ik bewonder haar en ik zou het een hele eer vinden. Dat gaat niet ook al zou ik het willen’, is het oprechte antwoord. Wat doe je zoal behalve dat je het Natuurcentrum en het collectief ‘Bewust aan de Kust’ hebt opgericht? Jet somt op. ‘Het afval wordt gescheiden, wij hebben zonnepanelen op het dak en hebben een elektrische auto. Op straat raap ik regelmatig het zwerfafval op. Ik heb me laten inspireren om verse groente van Kievit in de Duinvallei te eten. Milieuvriendelijk geteeld. Vanuit ‘Bewust aan de Kust’ ondernemen wij activiteiten en initiatieven zoals een fietstocht langs mooie plekken waar we zuinig op moeten zijn’.

Deze week vindt de Klimaatconferentie in Glasgow plaats. Wereldwijd moeten de problemen worden aangepakt. Begin klein, thuis zoals Jet. Ieder kan een steentje bijdragen.