Er werden veel luchtduels uitgevochten in Rotterdam.
Er werden veel luchtduels uitgevochten in Rotterdam. Foto: Piet van Kampen

Rijnvogels handhaven koppositie bij Feyenoord

Algemeen

De Rijnvogels beleefden een primeur door voor het eerst van Feyenoord te winnen. Een cruciale zege vanwege het behoud van de kans op de periodetitel. Kort voor het scheiden van de markt maakte invaller Tom Bijen de enige en beslissende treffer. De trouwe aanhang had weer de inmiddels bekende overwinningsceremonie voor hun favorieten in petto.

Omdat de wedstrijd in de schaduw van de Rotterdamse voetbaltempel De Kuip op sportpark Varkenoord pas om 17.00 uur begon, wisten de Vogels wat hun concurrenten hadden gedaan. Zowel Capelle als Zwaluwen wisten hun thuiswedstrijden te winnen en bleven ongeslagen. Met 1 punt voorsprong stond de druk wel flink op de Katwijkse ketel want bij verlies of een puntendeling zou het behalen van de periodetitel aan een uiterst zijden draadje komen te hangen. Weliswaar ontvangen de Vogels directe concurrent Capelle aanstaande zaterdag op De Kooltuin en zou op dit punt het lot in eigen hand kunnen hebben. Maar van het resultaat van Zwaluwen dat bij Scherpenzeel op bezoek gaat zouden de mannen van trainer Thomas Duivenvoorden afhankelijk zijn. Nu liggen de kaarten duidelijk op tafel en hebben de Kooltuinboys alles nog in eigen hand.

De Katwijkers traden aan zonder de zieke Reno van Heiningen en de van een blessure terugkerende Dirk Jan van den Oever. Alsof de Katwijkse ziekenboeg nog niet vol genoeg is.

Max de Haas en Paul Melissen waren de vervangers. Het lukt het team dat regelmatig in een wisselende samenstelling speelt om toch met hand en tand de koppositie met succes te verdedigen. Gebeurde dit vandaag echter niet in een duel dat wel aardig en over het geheel genomen vrij evenwichtig was, maar niet als galavoorstelling kon worden aangemerkt. Het tot de laatste snik het geloof behouden heeft dit seizoen al meerdere malen de winst in de slotminuten opgeleverd.

In de eerste fase domineerde de thuisclub. Het middenveld was vooralsnog voor hen. Met lange en diepe ballen werden de vleugelspitsen gezocht. Een aantal corners leverden echter geen rendement op. Aanvallend konden de Vogels nog geen vuist maken en pas na een half uur moest doelman Bradley van der Meer aan de bak na een schot van Ronaldo Lima Duarte Lopes. Daarna kwamen de Katwijkers iets meer los maar hadden de mazzel dat een assist van Junior Obiku door iedereen werd gemist. Tot aan de thee bleef het 0-0.

In het tweede bedrijf was het duel in balans. Weliswaar bleef de thuisclub vooral over links gevaarlijk maar de Vogeldefensie reageerde immer adequaat. Het geluk lachte hen toe toen de paal een Feyenoordtreffer voorkwam. Jammer dat er in de opbouw af en toe slordig werd gepasst. De klok tikte op een druilerige vroege avond naar de negentig minuten. Kort voordien had Duivenvoorden enkele wissels toegepast waarvan Tom Bijen een gouden bleek. Hij werd met een subtiel afgeronde aanval de matchwinnaar.