Vrijheidscollege in bieb door Gijs Tuinman

Bibliotheek n Gijs Tuinman (1979), luitenant-kolonel van de Nederlandse landmacht en onderscheiden met de militaire Willemsorde en de Bronzen Leeuw, komt op vrijdag 29 oktober naar de Hoofdbibliotheek in Katwijk voor een bijzonder Vrijheidscollege. Tussen 20.00 uur en 21.00 uur onderzoekt hij, onder meer aan de hand van eigen ervaringen, de begrippen oorlog, vrede en vrijheid. Wat bedoelen we daar eigenlijk mee?

In zijn Vrijheidscollege gaat Gijs Tuinman, momenteel docent krijgswetenschappen aan de Hogere Defensie Vorming in Breda, dieper in op de concepten oorlog, vrede en vrijheid. Dat doet hij aan de hand van krijgswetenschappen, de ervaringen van veteranen en zijn eigen ervaringen tijdens missies in Afghanistan en Mauretanië. Wat bedoelen we eigenlijk met oorlog, vrede en vrijheid? En wie verstaan we onder ‘we’? Kennen de begrippen vrede en vrijheid alleen winnaars of zijn er ook verliezers? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen in interpretaties, en wat heeft dat voor betekenis voor ons handelen in conflicten in het verleden, heden en toekomst?

Is vrede en vrijheid in de wereld een utopie of een haalbaar doel om na te streven? Tuinman kijkt daarbij onder andere naar de rol van Nederland in de internationale context en is er speciale aandacht voor de Poolse rol in de Nederlandse bevrijding en wat we daarvan kunnen leren.

Na afloop van zijn verhaal is er gelegenheid om met Gijs Tuinman in gesprek te gaan en vragen te stellen.

De toegang is gratis maar je moet wel van tevoren een toegangskaart regelen. Dat kan via de kaartverkoop op www.bibliotheekkatwijk.nl en in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Toegang tot deze activiteit is alleen mogelijk met een coronatoegangsbewijs en identiteitsbewijs.