Wethouder Van Helden neemt het eerste exemplaar van 'Hoofdbrekens' in ontvangst. | Foto: Y. van Egmond/Mooikijkers
Wethouder Van Helden neemt het eerste exemplaar van 'Hoofdbrekens' in ontvangst. | Foto: Y. van Egmond/Mooikijkers Foto: Y. van Egmond

Hoofdbrekens, een bescheiden boekje met grote ambitie

nah n Je hebt niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Wat betekent dat voor jou? Margriet van der Meij, begeleider bij de Gemiva-SVG Groep, stelde de vraag aan mensen met NAH en tekende de verhalen op in het boekje Hoofdbrekens. Wethouder Van Helden nam op donderdag 14 oktober het eerste exemplaar in ontvangst in Brasserie De Roskam.

Locatiemanager Olga Werkhoven overhandigde het boekje met de woorden: “Dit is een bescheiden boekje met een grote ambitie”. Het boekje beoogt meer begrip te genereren voor mensen met NAH en hun naasten.


Wethouder Van Helden sprak zijn respect uit voor mensen met NAH, en alle uitdagingen waar zij voor staan. Het is goed dat er gewerkt wordt aan meer begrip, zodat mensen met hersenletsel en hun mantelzorgers ondersteund worden. De gemeente Katwijk heeft Meedoen hoog op de agenda staan. Zo wordt de maandelijkse NAH-lunch gefinancierd door de gemeente. 


Het boekje Hoofdbrekens bevat een serie korte verhalen over mensen die ergens in hun leven hersenletsel hebben opgelopen en nu met de blijvende gevolgen leven. De verhalen in het boekje geven goed weer hoe verschillend de gevolgen van hersenletsel kunnen zijn. “Ik hoop dat het lezen van de verhalen in dit boekje nieuwe inzichten geeft, of misschien wat steun, troost of erkenning. Ook hoop ik dat het professionals en naasten helpt bij het leren herkennen van de gevolgen van hersenletsel, zodat meer mensen de juiste vorm van hulp krijgen”, zegt Merel van Zoelen, gedragskundige bij de Gemiva-SVG Groep, in het voorwoord.


Hersenletsel kan ontstaan door een beroerte, een ongeval, sportblessures of een ziekte (bijv. HCHWA-D, Parkinson, MS). Jaarlijks krijgen zo’n 140.000 mensen te maken met een vorm van hersenletsel. De gevolgen van de beschadigingen verschillen per persoon. Veel van de gevolgen van hersenletsel zijn onzichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan geheugenproblemen, vermoeidheidsklachten of een veranderd karakter. Dat zie je niet aan de buitenkant. Het komt daarom ook nog te vaak voor dat mensen klachten hebben, zonder dat herkend wordt dat dat door het hersenletsel komt.


Informatie

Het boekje Hoofdbrekens is te bestellen via olga.werkhoven@gemiva-svg.nl en kost € 5,00. Voor meer informatie over de ondersteuning van de Gemiva-SVG Groep aan mensen met NAH kan men terecht op www.gemiva-svg.nl/hersenletsel


Muziek maak je samen bij Muziekschool Katwijk

muziek n Inmiddels staat directeur Rozemarijn Timmer al een half jaar aan het roer van Muziekschool Katwijk. De tijd is voorbij gevlogen en ze geniet volop van alle muziek die Katwijk te bieden heeft. 

‘Ik blijf erbij, lacht Rozemarijn, muziek verbindt en met muziek spreek je dezelfde taal’. Die verbindingen leggen, daar is Rozemarijn de afgelopen maanden heel erg actief mee geweest. Trots is ze op de samenwerking tussen de Muziekschool, de muziekverenigingen en de basisscholen. ‘Kinderen van groep 5, 6 en 7 die meedoen met ons instrumentale project, krijgen een uitnodiging om op bezoek te gaan bij een van de muziekverenigingen. Want samen muziek maken, dat is echt het allerleukste wat er is’.

Ook bij Muziekschool Katwijk staat samenspel hoog op de agenda. ‘Samenspelen gaat over luisteren naar elkaar, nieuwe muziek ontdekken, onderdeel zijn van een geheel en natuurlijk gezellig samen koffie drinken’ vertelt Antal, dirigent van salonorkest Divertimento.

Voor iedereen die een instrument speelt, is er plek bij de Muziekschool. Van salonorkest tot strijkersensemble en van brassband tot popband, iedereen kan zich aanmelden om mee te spelen. ‘Of je komt gezellig zingen, dat instrument heb je immers altijd bij je’ zingt Anjo, docent klassiek zang. Zin om mee te doen? Kijk op muziekschoolkatwijk.nl en meld je aan voor een ensemble, zanggroep of band.


Het beste onderwijsidee van Katwijk

idee n Het beste onderwijsidee van Katwijk? Toen de gemeente Katwijk anderhalf jaar geleden die (prijs)vraag stelde, hoefden Thijs Mieremet en Wessel Veenstra van de Prins Willem-Alexanderschool niet lang na te denken. Hoe gaaf zou het zijn om een kas op school te krijgen! 

En hoe leerzaam ook! Want kinderen leren niet alleen uit boeken, maar zeker ook door bezig te zijn in de natuur. Ze stuurden een vlog met dat idee naar de gemeente. Uiteindelijk werd dat het winnende idee. Door de Corona-periode duurde het even voordat de prijs uitgereikt werd. Maar op donderdag 7 oktober was het zover. Na de ondertekening van de Onderwijsagenda ontvingen Thijs en Wessel de prijs uit de handen van de wethouders Knape en van Starkenburg. En hoewel ze zelf niet meer Prins Willem-Alexanderschool zitten, hebben ze hiermee het eerste steentje bijgedragen aan de kas!

Afbeelding