Leerlingen van De Colignyschool stonden de jeep al op te wachten. | Foto: Piet van Kampen
Leerlingen van De Colignyschool stonden de jeep al op te wachten. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Romeinen met een jeep

geschiedenisles n Vorige week, op dinsdag 12 oktober, werden er op alle basisscholen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg pakketten met lesbrieven op een wel bijzondere manier bezorgd. Een oude legerjeep bestuurd door een soldaat en bemand met o.a. een Romeinse krijger was hiervoor ingezet. Waarom op deze speciale wijze dit materiaal bezorgd? Welnu, de lesbrieven in combinatie met de eerste lesbrief ‘Oorlogssporen’ bevatten informatie en creatieve opdrachten in ‘Romeinse Sporen Speuren’. 

Door Piet van Kampen

Er werden en worden nog steeds archeologische opgravingen gedaan in onze gemeente. Velen zijn geïnteresseerd in de historie van de Romeinen, de Limes en de schatten uit de bodem die iets vertellen over het verleden. Bijna een hot item voor vele historici. Kennisoverdracht aan de jeugd is de doelstelling van de Canon van Katwijk die dit jaar de tweede lesbrief voor het Primair Onderwijs heeft ontwikkeld.


Dagelijks leven

In de brief maken zij kennis met twee Romeinse kinderen in het jaar 69 na Christus. Er passeren aspecten uit hun dagelijkse leven de revue, wat leerden deze kinderen, wat aten zij? In groepjes doen de leerlingen onderzoek naar een van die aspecten en verwerking hun bevindingen in een creatieve opdracht. Daarmee bereiden zij ook een bezoek aan een van de erfgoedlocaties voor. 


Ontdekken

De leerlingen ontdekken aan de hand van de Romeinenroute, een fotospeurtocht in de gemeente Katwijk, de plekken waar de Romeinse sporen zijn teruggevonden of nog steeds te vinden zijn. Tot slot verwerken de kinderen hun ontdekkingen in een kwartetspel, een krant of een vlog. 

Weer eens een andere manier van de geschiedenis ontdekken dan uit een saai boekje met jaartallen uit je hoofd leren. Geschiedenis uit de eigen gemeente spreekt meer tot de verbeelding dan bijvoorbeeld waarom Napoleon op Elba moest verblijven.