Nieuwe expositie in Katwijks Museum

fijnschilder n Op zaterdag 9 oktober om 17.00 uur wordt in het Katwijks Museum een expositie geopend met werken van Cornelis de Koning.

Na een carrière in het bedrijfsleven besloot Cornelis de Koning in 2001 zijn ware passie te volgen: schilderen, of beter gezegd fijnschilderen.

Cornelis is autodidact, hij heeft het allemaal zelf moeten uitvinden en ontdekken. De gereedschappen, die hij hierbij gebruikt heeft: olieverf, penseel en zijn observatievermogen.

Cornelis de Koning schildert voornamelijk eenvoudige composities. Hij doet dat op zo’n indringende manier dat gewone, alledaagse voorwerpen een eigen leven gaan leiden. Zijn stillevens op paneel en op doek zijn een ode aan de schoonheid van het licht.

Naast stillevens maakt hij ‘uitstapjes' naar het surrealisme. De Amerikaan Edward Hopper inspireerde hem tot het maken van een aantal werken in diens stijl. Deze op Hopper geïnspireerde composities zullen, naast zijn eigen stillevens en zijn verrassende herschikte op Helmantel geïnspireerde composities te zien zijn in het Katwijks Museum.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 12 oktober t/m 5 februari.


Kerkelijk jaar feestelijk van start

startzondag n Open Hof Kerk Katwijk aan den Rijn is het kerkelijk jaar feestelijk gestart. Op zondag 3 oktober werd de kerk weer feestelijk heropend na een periode gesloten of beperkt toegankelijk te zijn geweest. 

Om de dag een extra feestelijk tintje te geven werd de rode loper uitgelegd voor de bezoekers van de Premièrezondag. 

“Met deze feestelijk start van het kerkelijk jaar willen wij vieren dat we eindelijk weer met een volle kerk bij elkaar mogen komen”, vertelt een van de organisatoren van deze dag. “De Open Hof heeft zich steeds geconformeerd aan de coronamaatregelen,” vervolgt zij. “Vorige week was de eerste dienst waarbij men zich niet meer hoefde in te schrijven. De plannen voor deze Premièrezondag lagen al klaar, maar het wachten was op het sein van de overheid dat kerken weer volledig open mochten. En nu was het dan zover.”


Op deze Premièrezondag werd ook de aftrap weer gegeven voor de oppasdienst en de kindernevendienst. “Hiervan werd weer volop gebruik gemaakt. Het was weer gezellig druk, zowel met volwassenen als kinderen. Dominee Koekkoek had een bijzondere, feestelijke dienst voorbereid waarin veel werd gezongen. Ook iets dat we ontzettend gemist hebben. Met zowel een pianist als organist was ook dat weer een feest. 

Na afloop van de dienst kon men onder het genot van kop koffie met wat lekkers en een hapje en een drankje nog even gezellig napraten over de dienst. Al met al een zeer geslaagde aftrap van het kerkelijk jaar.”