Van Rijnland mogen ook dit jaar de zomerpaviljoens overwinteren om geld te besparen. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Van Rijnland mogen ook dit jaar de zomerpaviljoens overwinteren om geld te besparen. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Zomerpaviljoens mogen weer overwinteren

n Voorwaarde: in 2023 verder naar voren

strand n De niet-permanente strandpaviljoens op het Katwijkse strand mogen van het Hoogheemraadschap van Rijnland ook komende winter weer op het strand blijven staan. Vorig jaar mocht dat ook ‘om de financiële gevolgen van de coronacrisis te verzachten’. In Katwijk zijn zeven zomerpaviljoens; de andere zeven staan jaarrond op het strand.

Ook dit jaar werden de paviljoens door de coronamaatregelen nog steeds beperkt in hun bedrijfsvoering, waardoor de financiële gevolgen duidelijk merkbaar zijn en soms het voortbestaan in gevaar komt, schetsten de Dijkgraaf en Hoogheemraden (D&H) in hun memo aan het algemeen bestuur van Rijnland. Vandaar dat het Rijnland-bestuur gehoor geeft aan de oproep van de minister van Infrastructuur & Waterstaat (I&W) om overwintering ook dit jaar toe te staan. Door het niet hoeven afbreken en in het voorjaar weer opbouwen van het paviljoen, besparen strandexploitanten al snel tienduizend euro’s. Net als vorig jaar mogen de zomerpaviljoens die op strand blijven gedurende de winter niet open. Ook de terrassen rondom het paviljoen moeten weg, hoewel dat afgelopen winter niet bij alle paviljoens gebeurde.


Naar voren

Het Rijnland-bestuur stelt deze keer wel een extra voorwaarde aan de strandexploitanten die hun zomerpaviljoen komende winterperiode laten staan. 


In het voorjaar van 2023 moeten zij dan hun strandpaviljoen verder van de duinvoet af zetten.

Duinaangroei is voor het waterschap van essentieel belang voor de kustversterking. Door de strandpaviljoens te laten staan, kan er achter die gebouwen geen of minder stuifzand komen, waardoor de duinen minder kans krijgen om aan te groeien. Door de paviljoens verder naar voren te zetten, komt er achter de paviljoens meer ruimte voor de duinvoet om aan te groeien.

Daarnaast laat D&H weten dat dit de laatste keer is dat Rijnland overwintering toestaat. ‘Ongeacht eventuele beperkende maatregelen die in 2022/23 gelden, zal een nieuw verzoek worden afgewezen.'


Niet alle zeven zomerpaviljoens zullen gebruik maken van de overwinteringsregeling. 

Die vinden het risico op vandalisme te groot en maken van de winterperiode gebruik om het paviljoen op te knappen.