De Maritieme Markt in de Zwaaikom was gezellig druk. | Foto: Piet van Kampen
De Maritieme Markt in de Zwaaikom was gezellig druk. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Gezellig struinen op de Maritieme Markt

n ‘Ik ben weer helemaal happy’

markt n Na de lockdown staat de deur naar vrijheid weer grotendeels open. Een van de vele mogelijkheden is weer het bezoeken van markten. De Maritieme Markt - voorheen een onderdeel van de Koningsfeesten in het voorjaar - werd verplaatst naar vorige week zaterdag. Enkele maanden nadat het licht op groen werd gezet voor dit soort evenementen.

Door Piet van Kampen

Dat het publiek weer snakte om er weer op uit te gaan moge duidelijk zijn. Voor velen is het struinen op een dergelijke markt een uitje. Er werd dan op grote schaal gebruik van gemaakt. Een grapje kon er wel af tussen enkelen bekenden die met een glimlach elkaar toespraken: ‘Let op de anderhalve meter’.

Juist deze noodgedwongen discipline wordt door de overheid van de prioriteitenlijst van preventieve maatregelen geschrapt. Overigens had de organisatie op de Prins Hendrikkade met pijlen op straat keurig eenrichtingsverkeer’ aangegeven maar zoals er net als in het verkeer spookrijders zijn waren er ook nu weer ‘overtreders’. Hetgeen aan de gemoedelijke sfeer niets afdeed.


Happy

‘Ik ben weer helemaal happy’, sprak Michel Schimmel. De koopman uit Amsterdam die zijn ‘Nano extreem’ – een anticondensmiddel- aan de man trachtte te brengen klonk opgelucht. ‘Het heeft de afgelopen tijd veel geld gekost maar ik ben blij dat ik nu weer een klein beetje terug kan gaan verdienen’. 


Terwijl hij zijn hart liet spreken tjoekte er achter hem een klein sleepstoombootje de haven binnen. Zoekend naar een plekkie tussen al die andere feestelijk opgetuigde vaartuigen van verschillende makelij. ‘Tjoek, tjoek, tjoek, kringen rook uitstotend.


Een geluid van terug in de tijd. Zoals de Maritieme Markt ook gelukkig weer terug was.


Hoornesplein wordt opnieuw ingericht

vernieuwing n Eind dit jaar start gemeente Katwijk met de herinrichting van de openbare ruimte bij het Winkelcentrum Hoornes, het Hoornesplein. Wethouder Knape: “Een belangrijke mijlpaal. Na een lange periode van overleg en samenwerking kunnen we het Hoornesplein vernieuwen en verbeteren. Dat is prettig voor de omwonenden, maar zeker ook voor de winkeliers en bezoekers.” 

Het definitieve ontwerp is tot stand gekomen met behulp van een klankbordgroep, gevormd door winkeliers, vastgoedeigenaren, omwonenden en een afvaardiging van de wijkraad en Platform Gehandicapten Beleid. Verder is het plan een onderdeel van het project ‘Hoornes, samen in beweging’. 


Bij ‘Hoornes, samen in beweging’ werken elf partijen uit de wijk samen aan de toekomst van de wijk. Van kerk tot school en van Welzijnskwartier tot winkeliersvereniging. Allemaal hebben ze één doel: gezamenlijk de wijk de komende jaren ontwikkelen tot een fijne, veilige en actieve plek om te wonen, werken, verblijven en te ondernemen. 


Ruimte voor vernieuwing

De voorbereidende werkzaamheden starten nog dit jaar. Dit is een mooie aanvulling op de eerdere uitbreiding van Albert Heijn en andere toekomstige verbeteringen van winkeliers in het winkelgebied. Naast het Hoornesplein wordt ook het deel van de Piersonstraat tot de Hoorneslaan door de gemeente meegenomen in de herinrichting. Hier komt nieuwe bestrating. Ruimte voor fietsers, voetgangers, groen en duurzaamheid.


De huidige vier oplaadpunten voor elektrische auto's blijven gehandhaafd. Nieuwe oplaadpunten worden bij voorkeur in de wijk geplaatst, dichter bij gebruikers. Het parkeerterrein is bedoeld voor kort parkeerders. Verder komt er straks meer aandacht en ruimte voor fietsers en voetgangers. Er komen speciale fietsparkeerplaatsen en veilige routes hiernaartoe. 


De stoep langs de gevels wordt verbreed, waardoor voetgangers prettiger en veiliger van en naar het winkelcentrum kunnen lopen. Bomen die een slechte kwaliteit en levensverwachting hebben, worden gekapt. Hiervoor in de plaats komt nieuw en meer groen. Hier is een groenplan voor opgesteld.         

Parkeren bij de Hoornespassage is echt een heikel punt. | Foto: Piet van Kampen