rbb vv katwijk 11 9 2021
rbb vv katwijk 11 9 2021 Foto: Jan Jungerius

Eerste nederlaag vv Katwijk in Rijnsburg

Spektakel n Een echte derby. Het was al weer even gelden dat deze op Sportpark Middelmors werd gespeeld. We zouden het bijna vergeten: het gebruikelijke nachtelijke bezoek van supporters uit Katwijk (het veld lag ´s morgens vroeg vol met oranje stressballen), de spanning en de sfeeracties voorafgaande aan de wedstrijd.

Het mooiste was dat er weer 2.000 toeschouwers langs de lijn mochten zitten en staan. Deze genoten van een spannende wedstrijd waar van alles op en aan zat. De punten bleven dit keer in Rijnsburg: Het was al weer tien jaar geleden dat dit het geval was.


Een minuut stilte voorafgaande aan de wedstrijd voor Frans Albers. De verzorger van vv Katwijk was zaterdagmorgen vroeg overleden na een ernstige ziekte. Daarna de wedstrijd, waarin het leek dat de spelers van vv Katwijk met hun hoofd bij steun en toeverlaat Albers waren. Katwijk trainer Anthony Correia memoreerde hier ook aan na de wedstrijd. Feit was dat zijn ploeg goed aan de wedstrijd begon. 

Rijnsburg doelman Zonneveld moest al zijn kunsten vertonen na een kopbal van Robbert Susan, de aanvoerder van Katwijk. Toen, misschien tegen de verhouding in, Rijnsburgse Boys op schitterende wijze op 1-0 kwam, leek de Katwijkse ban gebroken. Dani van der Moot was de doelpuntenmaker, na een strakke voorzet van Rob Zandbergen.


De tweede helft was volledig voor Rijnsburgse Boys. Dit werd uitgedrukt in, weer een fraaie treffer, van Van der Moot. Hij moest de donderdagtraining nog laten schieten vanwege een enkel blessure, maar mocht zich zaterdag toch tronen tot matchwinner. In de slotfase deelde scheidrechter Bos nog twee rode kaarten uit. Ook dit hoorde weer bij zo´n echte dorpsderby.


Dertigste Leiden Marathon gaat door

hardlopen n Op 10 oktober wordt de 30e Leiden Marathon gehouden. Van alle grote loopevenementen in Nederland is “Leiden” de eerste die na de coronacrisis de hardlopers op alle vijf afstanden mag wegschieten.


De hulpdiensten en lokale overheden zien geen belemmering meer om het populaire buitenevenement met zoveel getrainde sporters doorgang te laten vinden. Natuurlijk is daar altijd de voorwaarde dat het kabinet geen schokkende maatregelen neemt, maar dat hangt simpelweg af van de hoeveelheid besmettingen, ziekenhuisopnamen en bezette-IC-bedden. Voorzitter Tjeerd Scheffer kan niet wachten: “Na alle nare berichtgevingen over het ene na het andere mooie loopevenement dat niet kon doorgaan, betekent het voor de Leiden Marathon na tweeëneenhalf jaar wachten een ware krachtproef. De gemeenten en hulpdiensten hebben vertrouwen in ons uitgesproken. Dat gaan wij niet beschamen.”


Maatregelen

Als er na de eerstvolgende persconferentie geen anderhalve meter meer hoeft te worden gehanteerd, kan de organisatie los. Is de afstandsregel er nog wel, zullen met name de toeschouwers op de doorgaans drukke punten in vakken moeten staan waar een beperkte hoeveelheid kijkers in wordt toegelaten. "Het woord is nu wel aan de hardlopers”, zegt Scheffer, "Veel lopers hebben afgewacht op de betere berichten. Ze willen erg graag meedoen, maar schreven nog altijd niet in. Iets wat nu wel kan. En laten wij duidelijk zijn. Als alles alsnog verkeerd gaat en onze premier dramatische besluiten neemt, schuift de inschrijving naar mei 2022 of krijgt de loper zijn geld terug.”

Inschrijven kan via marathon.nl Wie voor 15 september inschrijft, is zeker van de voornaam op het startnummer en kan het startbewijs nog opgestuurd krijgen.

Afbeelding