Voor de nieuwe Tjalmaweg wordt, ondanks een verzoek van de gemeente, tòch weer Beaumix gebruikt. | Foto: Archief
Voor de nieuwe Tjalmaweg wordt, ondanks een verzoek van de gemeente, tòch weer Beaumix gebruikt. | Foto: Archief Foto: pr

Boskalis gebruikt toch weer Beaumix bij N206

omstreden n Boskalis voert toch een tweede partij Beaumix aan om te gebruiken bij de aanleg van de nieuwe N206 bij Valkenburg. De aannemer negeert hiermee het verzoek van de gemeente Katwijk en haar inwoners om niet weer de bouwstof te gebruiken bij het project.


Het gebruik van Beaumix is omstreden, eerder werd in de eerste lading verbrande batterijen en verhoogde waardes antimoon geconstateerd. Dat blijkt te mogen. Een groot gedeelte van de aanwezige stoffen zijn namelijk wettelijk niet genormeerd, waardoor de onderzoeksresultaten hierover geen uitspraak doen er ook geen conclusies te verbinden zijn aan de waardes hiervan en hun (mogelijke) effecten op het milieu.


De Beaumix wordt gebruikt bij het verdiepen en verbreden van deze weg, dat een onderdeel is van de RijnlandRoute. Het gebruik van deze nieuwe partij Beaumix was al gepland, maar vanwege de onzekerheid over eventuele toekomstige effecten van Beaumix op het milieu, en de zorgen die hierover nog steeds leven, heeft de gemeente Katwijk de provincie Zuid-Holland en Boskalis Nederland in overweging gegeven af te zien van verder gebruik van Beaumix bij de Ir. G. Tjalmaweg. De aannemer negeert dit nu.